Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа осудила хапшење Србина: Циљ је да се изазове реакција

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилан Радоичић и Горан Ракић
Милан Радоичић и Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Српска листа осудила је, како каже, неосновано хапшење Миљана Јовановића кога је полиција јуче ухапсила на Јарињу, а данас пустила на слободу након утврђивања да је грешком ухапшен.
„Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да процесуирају одговорне за овај немили догађај у коме су господин Јовановић, његова супруга и посебно малолетна деца били изложени малтретирању и шиканирању од стране Куртијевих специјалаца, док су уплакана гледала како им са лисицама на рукама без икаквог основа одводе оца“, пише у саопштењу Српске листе.
Они посебно истичу да ово није порви пут да се Јовановић задржава на прелазу и да је и полицајцима јасно да он није особа која се потражује нарочито јер су имали на увид лична документа Јовановића, а да је циљ био да се изазове реакција Срба.
„По информацијама којима располажемо хапшење и одвођење господина Јовановића у Приштину имало је за циљ да изазове реакцију српског народа на северу Косова и Метохије и подизања тензија са циљем да Курти изазове нову кризу на овим просторима како би избегао обавезу да крене у формирање Заједнице српских општина“, стоји даље у саопштењу.
„Чињеница је да иза овог, али и свих претходних инцидената на северу Косова и Метохији стоји Аљбин Курти, и зато не можемо искључити могућност да ће и у наредном периоду настојати да ствара нове кризне ситуације. Ова демонстрација силе и наношење душевне боли породици Јовановић је одраз антисрпске реторике по којој је сваки Србин који се противи плановима режима у Приштини криминалац, чиме се најдиректније угрожава мир на овим просторима“, наводи се.
Они захтевају да се пронађу и санкционишу одговорне за хапшење Јовановића, као и да међународна заједница осуди намере Аљбина Куртија да угрози мир.
„Захтевамо да косовска полиција и правосудни органи престану са шиканирањем господина Јовановића, и читавог српског народа на Косову и Метохији, и посвете се проналажењу и санкционисању одговорних за нападе на Србе који по правилу никада не буду откривени нити кажњени. Исто тако захтевамо да међународна заједница осуди намеру Аљбина Куртија да угрози мир на овим просторима зарад својих политичких циљева“, стоји у закључку саопштења СЛ.
Косовска полиција на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
СРБИЈА
Пуштен на слободу Србин који је јуче ухапшен на Јарињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала