- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У плану друга деоница ауто-пута у Црној Гори дуга 22 километра, новац обезбеђен

© Фото : YouTube/MediaBiro, snimak sa ekrana,Ауто-пут Бар-Бољаре, деоница Смоковац-Матешево
Ауто-пут Бар-Бољаре, деоница Смоковац-Матешево - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
У Црној Гори ће ускоро почети градња нова 22 километра ауто-пута који ће се наставити на постојећи у Матешеву. Предвиђено је да нова деоница иде до Андријевице. До краја године очекује се ново идејно решење и главни пројекат, а средства за финансирање већ су обезбеђена.
Адмир Шахмановић, државни секретар у министарству капиталних инвестиција, изјавио је да су у току прелиминарни преговори за изградњу друге деонице.
„Обезбедили смо грант од шест милиона евра за студију одрживости за цели ауто-пут и припрему пројектне и тендерске документације. Студија би требало да покаже која ће деоница бити рађена следећа. За сада преговарамо о 22 километра ауто-пута који ће коштати око 500 милиона евра. Ушли смо у преговоре са Европском комисијом и као резултат имамо одобрен грант од 40 одсто, 200 милиона бесплатних средстава. Остало би било кредитно задужење и то са каматом од један одсто“, рекао је Шахмановић.
Душан Головић, председник Одбора директора „Монтепута“ изјавио је такође да до краја године очекује завршно идејно решење и главни пројекат за другу деоницу ауто-пута.
Головић је рекао да је првом деоницом ауто-пута Бар-Бољаре „Прицеза Ксенија“ од почетка наплате путарине до краја 2022. године прошло више од 1,1 милион возила и да је од путарине остварен приход од 4,6 милиона евра, што је изнад плана.

Ограничење 100 km/h

Први црногорски ауто-пут олакшао је путовање до мора свим локалним возачима, али и туристима. Деоница Смоковац-Матешево дугачка је 41 километар, и осим тога што је олакшала путовање, учинила га је и много безбеднијим јер ова деоница замењује „најцрњу“ саобраћајну тачку у овој држави - кањон Мораче.
Максмилна брзина на ауто-путу је 100 километара на час. Након преласка наплатне рампе, чекају вас 3 траке.
Уколико изаберете погрешну траку, или промашите прво искључење за море нема потребе за паником, јер постоји и друго. Ауто-пут је покривен камерама и све што се дешава на њему прате надлежне службе које ће реговати у свим кризним ситуацијама, пренео је „Блиц бизнис“.
У случају било каквог проблема, из командног центра активирају се све надлежне службе полиција, ватрогасци, али и они који одржавају и надзиру ауто-пут.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала