- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војни авион Су-34 - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Краматорску и Константиновки, Зеленски се огласио о ситуацији око цркве

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 399. Руска војска оборила GLSDB, тзв. паметну бомбу са мотором. Лидер ДНР Денис Пушилин саопштио да су руске снаге практично у потпуности очистиле индустријску зону Артјомовска. Украјинске снаге су током протеклог дана испалиле 31 гранату и ракету на ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 29.03.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је Украјина, у којој се тренутно на државном нивоу врши прогон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), „територија са највећом верском слободом“ у том делу Европе.

„Данас је направљен корак у правцу јачања духовне независности наше државе, заштите нашег друштва од старих и циничних московских манипулатора религијом. Украјина је територија са највећом верском слободом. Тако је од 1991. године. Тако ће бити увек“, рекао је Зеленски у видео-обраћању.

21:25 29.03.2023
Експлозије у Краматорску, Константиновки и Дружковки.
19:24 29.03.2023
Турска би желела да што пре организује мировне преговоре између Русије и Украјине, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на конференцији за новинаре у Анкари после разговора са мађарском колегиницом Каталин Новак.
"Желимо да што пре окончамо рат између Украјине и Русије и постигнемо мира за преговарачким столом“, нагласио је турски председник.
Истовремено, Ердоган је рекао да би Анкара желела да настави преговоре у Истанбулу, где је претходно било неколико рунди преговора руске и украјинске делегације.
17:23 29.03.2023
Дрон оборен у подручју Симферопоља, пао је у поље, нема жртава и разарања, саопштио је лидер Крима Сергеј Аксјонов.
15:44 29.03.2023
Папа Фрања би могао да утиче на украјинске власти и да позове Кијев да се врати у правне оквире, изјавио је шеф одељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда.
„Чини ми се да би папа могао да утиче на украјинске власти да се врате у правно поље“, рекао је он телевизији „Русија 24“.
Он је напоменуо да су такви позиви важни. То је, сматра Легојда, један од разлога зашто се патријарх Кирил обратио Фрањи, требало би да се чује реакција Ватикана.
Раније је саопштено да римски папа није против тога да буде посредник у преговорима о ситуацији са протеривањем монаха канонске Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре.
15:04 29.03.2023
Украјини је потребно 20 батерија ПВО система „патриот“, али их до сада није добила, изјавио је Владимир Зеленски у интервјуу агенцији Асошиејтед прес.
Истовремено, он је нагласио да ни оволики број батерија можда неће бити довољан, „пошто ниједна земља на свету није нападнута толиким бројем балистичких пројектила”.
Према његовим речима, Украјини није предато сво оружје које је обећао Запад.
„Имамо одлична решења за ракетне одбрамбене системе Патриот, али у стварности их још немамо“, додао је Зеленски.
Он је рекао и да је једна европска држава послала други систем ПВО у Кијев, али он није функционисао и „морали су да га мењају изнова и изнова“. Украјински председник није прецизирао о којој је земљи реч.
14:29 29.03.2023
Контраофанзива Оружаних снага Украјине планира се у неколико праваца и могла би да се покрене у априлу-мају, али време ће зависити од временских прилика, изјавио је министар одбране Алексеј Резников.
Он је додао да је Украјина већ добила тенкове „леопард“ из Немачке, Канаде, Португалије и Пољске.
14:01 29.03.2023
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
У последња 24 сата руска војска је ликвидирала 310 украјинских војника на делу фронта ка Доњецку, а 100 војника у правцу ка Красном Лиману;
Четрдесет украјинских војника је убијено, а артиљеријски систем М777 америчке производње уништен на подручју Херосна, док је у Харковској области уништено складиште муниције украјинских снага, а 35 украјинских војника убијено је на делу фронта око Купјанска;
На јужнодоњецком делу фронта ликвидирано је 50 припадника украјинских једница и уништена хаубица Д-20;
Руска ПВО оборила је осам дронова.
13:31 29.03.2023
Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин изјавио је да је битка за Бахмут (Артјомовск) практично уништила украјинску армију и, „нажалост, прилично истрошила ‘Вагнер’“.
Према његовим речима, „генерална битка“ за овај град могла би бити „највећи“ преврат у овом сукобу и савременој историји.
13:26 29.03.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
РУСИЈА
Лавров: НАТО фактички ратује на страни кијевског режима
12:10 29.03.2023
Кремљ: У току жестоке борбе за Артјомовск
Специјална војна операција се наставља, у току су жестоке борбе за Артјомовск, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Кијевски режим сам поставља своје приоритете. Специјална војна операција се наставља. Знамо да су у току жестоке борбе за Артјомовск. Наши показују чуда од херојства. Желимо им успех“, рекао је Песков.
Он је додао да ће рат у ширем контексту, сукоб са непријатељским земљама и хибридни рат против Русије трајати и да је потребно да се друштво уједини око председника.
Према његовим речима, постизање циљева специјалне операције политичким и дипломатским путем са Украјином није могуће.
„Ми смо више пута говорили да се циљеви Русије могу остварити на различите начине – то су политички и дипломатски или, ако су политички и дипломатски тренутно немогући, а у случају Украјине они су немогући, на нашу жалост, војним путем, тј. специјалном војном операцијом“, прецизирао је Песков.
Он је додао да је за Русију главно да буду испуњени њени захтеви: да буде осигурана безбедност људи у новим регионима Русије и безбедност Русије у целини.
11:33 29.03.2023
Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси стигао је у град Енергодар и на територију Запорошке нуклеарне електране.
Ово је друга Гросијева посета Запорошкој нуклеарки. Како су саопштили у ИАЕА, Гроси је отишао у нуклеарку како би лично проценио озбиљну ситуацију са нуклеарном безбедношћу на објекту и нагласи хитну потребу да се он заштити током војног сукоба у земљи.
11:05 29.03.2023
Украјинске снаге спремају неколико сценарија за контраофанзиву у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Ради се и о копненој и о операцији десанта, повезаној са форсирањем Дњепра у зони Енергодара и Запорошке нуклеарне електране“, рекао је Рогов.
Према његовом мишљењу, то је повезано са недавном посетом украјинског председника Владимира Зеленског Дњепропетровској области и делу Запорошке области под контролом Кијева, као и његовим сусретима са украјинским снагама тамо.
Он је нагласио да су тачке припреме операције за форсирање Дњепра градови Никопољ и Марганец у Дњепропетровској области, а копнене операције – град Запорожје.
09:36 29.03.2023
08:42 29.03.2023
Украјина је сама претворила Артјомовск у својеврсни симбол и то је њена трагична грешка, сматра заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Он је за Спутњик рекао да Русија чува људство и цивилно становништво и стога, приликом напада у Донбасу, не користи сву моћ коју би могла да употреби.
„Што се тиче украјинске стране, сами су претворили Артјомовск у својеврсни симбол. И то је њихова трагична грешка, јер сада бацају све више неискусних регрута као топовско месо у ову област“, објаснио је Пољански.
Према његовим речима, украјинско друштво свесно је ове апсолутно ужасне ситуације.
„Сматрамо то апсолутно бескорисним, али на Украјини је да одлучи шта да ради. У сваком случају, судбина Артјомовска је, мислим, већ предодређена. Питање је дана, можда недеља. Али ми не журимо“, додао је дипломата.
08:37 29.03.2023
08:21 29.03.2023
Мадрид ће предати Украјини првих шест тенкова „леопард“ одмах после Ускрса, који католичка црква обележава 9. априла, пише лист „Паис“ позивајући се на изворе у шпанској влади.
Како је наведено, шест тенкова већ је прошло ремонт и ове недеље учествују у вежби гађања на полигону у јужној Шпанији. Након добијања борбеног атеста, биће превезени морем у Пољску, одакле ће бити пребачени у Кијев.
Министарство одбране Шпаније је 23. марта саопштило да ће шест раније обећаних борбених тенкова „леопард“ бити послато Украјини крајем недеље.
07:50 29.03.2023
Зеленски: Ако будемо поражени у Артјомовску, Кијев ће се суочити са притиском за компромис
Ако украјинске трупе буду поражене у Артјомовску (украјински Бахмут), онда ће се Кијев брзо суочити са притиском међународне заједнице, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
Зеленски сматра да ће притисак доћи брзо након пораза у Бахмуту, како из међународне заједнице тако и из његове земље, пише агенција Асошиејтед прес којој је Зеленски дао интервју.

„Наше друштво ће се осећати уморно. Наше друштво ће ме подстицати на компромис са њима (Русијом)“, рекао је Зеленски, напомињући да још није осетио такав притисак.

Украјински председник је додао да би сваки пораз у овој фази сукоба могао да подрије борбени дух украјинских трупа.
Агенција наводи да су коментари Зеленског били признање да би губитак битке за Артјомовск „био више скуп политички пораз него тактички“.
07:40 29.03.2023
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је забринут због одлуке Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.
„Наравно да сам забринут због тога“, рекао је он новинарима одговарајући на питање да ли је забринут због одлуке Русије да распореди такво оружје у Белорусији.
Бајден је додао и да одлуку руског председника Владимира Путина сматра „опасном“ и „алармантом“.
07:30 29.03.2023
Канада намерава да 2023. године преко Међународног монетарног фонда обезбеди Украјини зајам у износу од 2,4 милијарде канадских долара (1,76 милијарди долара).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала