- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Порука из Пекинга: Кинеска армија спремна да заједно са руском војском штити међународну правду

© AP Photo / Ng Han GuanКинески војници марширају током војне параде поводом обележавања 60. годишњице Кине у Пекингу
Кинески војници марширају током војне параде поводом обележавања 60. годишњице Кине у Пекингу  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Кинеска војска спремна је да сарађује са руском војском на даљем јачању стратешке комуникације и координације, изјавио је портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеи.
Портпарол је навео да ће Народноослободилачка армија Кине и Оружане снаге Русије редовно вршити заједничке патроле на мору и у ваздуху.
„Кинеска војска намерава да улаже заједничке напоре са Оружаним снагама Русије за спровођење важног консензуса постигнут између шефова двеју држава, постепено јача стратешку координацију и редовно спроводи заједничке вежбе и патроле на мору и у ваздуху“, рекао је он.
Како је навео, односи Кине и Русије не представљају савез из доба Хладног рата, они превазилазе тај модел.
„Пријатељство између Кине и Русије јача из дана у дан. Кинеско-руски односи нису војно-политички савез из доба Хладног рата, они превазилазе тај модел односа међу државама“, прецизирао је портпарол.
Према његовим речима, руско-кинеске односе карактерише несврставање блоковима, неконфронтација и неусмереност на треће стране.
Портпарол је напоменуо да је кинеска војска спремна да ради са руском војском на имплементацији глобалне безбедносне иницијативе.
Он је истакао да је Кина спремна да заједно са руском војском штити међународну правду и правосуђе, као и да је кинеска војска спремна да подржи регионалну и међународну безбедност заједно са руском војском и допринесе стварању заједнице са заједничком судбином човечанства.

О заједничким војним вежбама Кине, Русије и Ирана

Портпарол је истакао да су заједничке вежбе Русије, Кине и Ирана побољшале способност морнарица трију земаља да заједно извршавају различите војне задатке на мору.
Према његовим речима, заједничке поморске вежбе дале су позитиван допринос заштити поморске безбедности, регионалног мира и стабилности.
„Вежбе су додатно учврстиле традиционално пријатељство и практичну сарадњу (морнарица трију земаља) и дале позитиван допринос поморској безбедности, регионалном миру и стабилности и формирању поморске заједнице заједничке судбине“, рекао је Тан Кефеи.
Трилатералне поморске вежбе уз учешће ратних бродова и помоћних пловила војних морнарица Русије Кине и Ирана одржане су 15-18. марта у Арапском мору у близини иранске лукеЧахбехар. У вежбама је учествовао и носач хиперсоничних ракета „Циркон“, фрегата „Адмирал Горшков“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала