- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Не умемо да је контролишемо“: Технолошки лидери за мораторијум на развој вештачке интелигенције

CC0 / Пиксабеј / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Група светских стручњака из области вештачке интелигенције, међу којима је и Илон Маск, позвала је на шестомесечну паузу у развоју система моћнијих од недавно покренутог GPT-4, упозоравајући на могуће ризике по друштво и човечанство.
У отвореном писму, објављеном на сајту „futureoflife“, они траже мораторијум у истраживањима док се не успостави систем безбедности, укључујући и специјална регулаторна тела за надзор система вештачке интелигенције и техника које ће помоћи да се разликује реално од вештачког, као и институције способне да управљају „драматичним економским и политичким поремећајима (посебно за демократију) које ће вештачка интелигенција изазвати”.
Напредну вештачку интелигенцију треба пажљиво развијати, али уместо тога, „протеклих месеци смо видели да су лабораторије вештачке интелигенције у трци која је ван контроле – како желе да развију и примене све моћније дигиталне умове од којих нико, чак ни њихови креатори, не може да разуме, предвиди или поуздано контролише“, наводи се у писму.
Међу потписницима отвореног писма су, поред Маска, и: суоснивач Епла Стиве Вознијак, члан лабораторије вештачке интелигенције Гугла Дип Мајнд, шеф компаније Стабилитy АИ Емад Мостак, као и стручњаци за вештачку интелигенцију на америчким универзитетима, инжењери Мајкрософта...
Они постављају питање да ли треба да оставе машинама да „преплаве наше канале информација пропагандом и лажима”, да ли треба да аутоматизују сва радна места, да развију умове који нису људски, који би једног дана могли да буду бројнији, интелигентнији и да замене људе.
„Да ли треба да ризикујемо губитак контроле над нашом цивилизацијом”, питају се они, наводећи да одлуке о томе не треба да доносе лидери технолошких фирми.
Робот - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
ЖИВОТ
Застрашујући разговор новинара и вештачке интелигенције после којег је планета занемела
Вештачка интелигенција - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
На прагу револуције: Да ли ће вештачка интелигенција заменити новинаре?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала