- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Оркестар НАТО против Русије: Шта је суштина новог „квартета“ на Балкану

© AP Photo / Dragan PerkovksiПодизање заставе НАТО у Скопљу
Подизање заставе НАТО у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Оснивањем Западнобалканске четворке од представника Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе и Приштине, озваничено у среду у Скопљу, створен је оркестар којим ће дириговати НАТО против Русије, оцјењује за Спутњик професор Филозофског факултета у Никшићу Душан Крцуновић.
На такозваном Западном Балкану ништа ново —усклађивање четири земље са спољном и безбједносном политиком ЕУ, што је категорички услов за њихове ЕУ интеграције, заправо је, сматра Крцуновић, „орвеловска формулација чије је право значење дубоко увлачење у рат и санкције против Русије“.
„Да званична Црна Гора води рачуна о свом спољнополитичком достојанству, које би морало бити утемељено на њеном историјском трајању и културној традицији, она не би ни била дио ове ‘платформе’ са Албанијом, Сјеверном Македонијом и окупираном српском покрајином Косовом и Метохијом. Назвати овај колонијализовани конгломерат квартетом, то значи под музички појам прикрити нормализацију окупације КиМ, са једне, и сурову војнополитичку реалност да под оружјем ћуте и музе и закони, са друге стране. Јер, овим ‘квартетом’ ће дириговати, уз помоћ штапа и шаргарепе, главни ‘складатељ’ модерних свјетских катастрофа — НАТО, него ко!“, поручује професор Крцуновић за Спутњик.
Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, реаговао је синоћ на оснивање такозване Западнобалканске четворке, коју чине Албанија, такозвано Косово, Сјеверна Македонија и Црна Гора, изјавивши: „Пропало се, ако може више од овога“.
„Лијепо ли је видети Дритановог савјетника на самиту Велике Албаније. А у Опен Балкан нећемо док Србија не изађе. ‘Достојни’ предака са Скадра и Мојковца. П.С. Пропало се...ако може више од овога“, написао је Кнежевић на свом налогу на Твитеру.
Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи саопштио је јуче да је у Скопљу основана Западнобалканска четворка.
Османи је у објави на Твитеру навео да је платформа Западнобалканске четворка у складу са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, али и са „демократским вредностима и принципима“.
Скопље - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
СРБИЈА
Три опасне ставке по Србију! Шта значи иницијатива договорена у Скопљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала