- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

И званично: Поништен указ о предаји Кијевске лавре УПЦ

© AP Photo / Efrem LukatskyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Власти су поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ, рекао је министар културе Украјине Александар Ткаченко на свом Телеграм каналу.

„Влада је управо прогласила неважећим указ владе Украјине (бивши председник Украјине Виктор) Јануковича од 11. јула 2013. године број 519 о „Предаји Украјинској православној цркви зграда и објеката Светоуспенске Кијевско-Печерске лавре на бесплатно коришћење“, написао је званичник.

Како је појаснио министар, суд је признао законитим једнострани раскид уговора о закупу објеката манастира.
„Суд је одбио покрене поступак по предмету број 910/4552/23 на захтев УПЦ против Националног споменика „Кијевско-печерска лавра“ о поништењу одлуке у вези са једностраним поништењем уговора“, прецизирао је Ткаченко.

Након тога је правно одељење канонске УПЦ саопштило да намерава да поднесе тужбу, да се обрати Генералном тужиоцу Украјине, Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама поводом одлуке владе Украјине да незаконито поништи одлуку из 2013. године.

Споменик „Кијевско-печерска лавра“ затражио је покретање поступка о „заплени имовине“ манастира, наводи се на сајту Министарства културе Украјине. Они су објаснили да комисија за пријем и предају државне имовине Лавре није могла да почне са радом због опструкције НН лица.
Ултиматум који је Министарство културе поставило Украјинској православној цркви истекао је јуче. Дирекција националног споменика Кијевско-печерске лавре једнострано је раскинула уговор о закупу и наредила монасима да напусте манастир.
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
РУСИЈА
Светиња православља и светска културна баштина: Шта све крије Кијевско-печерска лавра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала