- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Хрватска спрема Резолуцију о дебљини

© Fotolia / SentelloГојазност илустрација
Гојазност илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Посланици у хрватском парламенту подржали су данас предлог Одбора за здравство и социјалну политику да се усвоји Резолуција о дебљини, уз упозорење да Хрватска има највећи постотак претилих особа у ЕУ, заложили су се за здраву исхрану у вртићима и школама и пропагирање кретања и спорта.
Резолуцијом се предлаже да све надлежне институције предузму све одговарајуће кораке из делокруга својих одговорности у вези са спречавањем, дијагностиковањем и лечењем дебљине у сврху смањења броја оболелих од дебљине.
Предлаже се промоција здравог начина живота, посебно здраву исхрану, физичку активност, одржавање одговарајуће телесне масе, непушење, избегавање прекомерне конзумације алкохола и контролу повишених вредности притиска и масноћа.
У име предлагача Рената Сабљар Драчевац рекла је да би доношење Резолуције требало да буде један од доприноса смањењу преваленције прекомерне тежине, унапређењу здравља, спречавања болести и подизања квалитете и дужине живота свих нас, а поготово младих нараштаја.
Сабљар Драчевић је упозорила да, према подацима Евростата, Хрватска уз Малту има од свих земаља ЕУ највећу преваленцију особа с прекомерном телесном масом и дебљином. Изнела је податак да је 2019. само 34 посто одраслих у Хрватској имало нормалну телесну масу, а чак 65 посто прекомерну, од чега 23 посто њих дебљину.
Сабљар Драчевац упозорила је и да процене показују да ће удео особа с дебљином у Хрватској до 2030. износити 32.4 посто. Такође, процењује се да ће удео деце с дебљином у тој години износити 23.19 посто за доб од пет до девет година те њих 16.37 посто за доб од 10 до 19 година, пренела је Хина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала