- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Никога не плашим и не уцењујем нуклеарним наоружањем

© Пресс-служба МО РФ / Уђи у базу фотографијаСтратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом "Јарс"
Стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом Јарс - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да не покушава никога да уплаши темом нуклеарног оружја већ да осигура безбедност народа своје земље.
„Не покушавам никога да плашим или уцењујем темом нуклеарног наоружања, који пут о томе говорим, боже, желим да осигурам безбедност белоруске државе и осигурам мир за белоруски народ. Својом историјом, читавим својим постојањем мој народ је то заслужио, под корбачем више не желимо да живимо и више нећемо да будемо робови“, рекао је он у обраћању нацији и парламенту.
Он је подсетио да је совјетско нуклеарно оружје повучено из Белорусије уз одређене гаранције, али су те гаранције сада заборављене.
„Сећам се како су на мене вршили притисак, у периоду 1994-1995. Нисам дао да се повуче оружје и због тога сам био изложен жестоком притиску од стране Запада и тадашњег председника Русије, он је говорио: уништиће нас… Био сам принуђен да одустанем уз одређене гаранције. Све је погажено, заборављено“, рекао је Лукашенко и додао је с намером актуализовао ово питање са председником Русије Владимиром Путином.
„У датим околностима и војно-политичкој ситуацији око наше земље активирао сам преговоре са председником Путином о враћању нуклеарног наоружања Белорусији“, рекао је он.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је 25. марта рекао да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле читаву деценију.
Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ је навео да је ЕУ спремна да уведе санкције у случају да Белорусија распореди на својој територији руско тактичко нуклеарно наоружање.
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
РУСИЈА
Русија о нуклеарном оружју у Белорусији: Надамо се да ће НАТО схватити озбиљност ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала