Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова стратегија Запада на Балкану: Кажу Србија - а мисле Русија

© Sputnik / Руслан КривобокСрпски марш у Москви
Српски марш у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Изразито наглашавање Србије које су наше црвене линије када је Косово и Метохија у питању и неувођење санкција Русији, сасвим сигурно су две ствари које Запад јако нервирају и због тога он али и њихови сателити у региону покушавају да свет убеде да је "Србија копија Русије“ како би је, ако затреба, лакше изоловали.
Овако бивши југословенски министар спољних послова Владислав Јовановић коментаришуе чињеницу да на адресу српских лидера Александра Вучића и Милорада Додика у последње време стижу све отвореније „прозивке“ и поређења с руским лидером Владимиром Путином.
У том тону Вучићу из Приштине поручују да је „спреман“ за међународни суд, мада није јасно због чега, а забрањују му и улазак на Косово и Метохију, иако на то немају права.

Други вид санкција

С друге стране Дрине, политику Милорада Додика назива ауторитарном и "на Путиновом путу" лично државни секретар Америке Ентони Блинкен, алудирајући да је самим тим по њиховим мерилима опасна. Ако у све ово умешамо нови квартет - Македоније, Албаније, Црне Горе и тзв. Косова - као нови регионалну иницијативу која делује као покушај да се остави простор да по потреби послужи за индиректну изолацију Србије, на ум пада помисао да Запад можда спрема нову стратегију да и српске лидере покуша да изолује по узору како је урађено, додуше неуспешно, са Владимиром Путином.
На питање да ли је то оно што Запад покушава на Балкану дипломата Владислав Јовановић, бивши амбасадор СРЈ у Уједињеним нацијама, каже да одговор има више опција, а сви се своде, ако не на покушај изолације, оно свакако на неку врста притиска. Како каже, прва опција која може да негативно утиче на нас јесте обједињавања поменутог квартета, друга је да се Србија стави у непријатну ситуацију због Републике Српске, док би трећа била везана за преговоре у Бриселу. А опет, циљ свега је посредно Русија и поткопавање њеног утицаја у региону.
„Аљбин Курти није самосталан политичар, већ је он инструмент Запада који има за задатак да нас стално провоцира, као и сви сви тамошњи политичари. Дакле, он има улогу агента провокатора који треба да нас непрекидно изазива и да нас наведе на неки исхитрен потез, како би то користили за убрзање наше предаје и прихватања свршеног чина који је Америка урадила са Косовом,“ сматра Јовановић.
С друге стране имамо, додаје наш саговорник, и Албанију, Црну Гори, Северну Македонију и тзв. Косово у новој иницијативи без Србије и Срба, које опонашају Отворени Балкан.
„То је нови начин да се Косово афирмише као независна држава у пуном капацитету. Овај квартет има за циљ да створи некакву оперативну виталну организацију која би помогла да они лакше неке заједничке проблеме реше али тако што ће се изоловати Србија,“ сматра Јовановић.

Амерички сателити

Другим речима, проблем је што се Отворени Балкан који је у суштини дело Србије, на овај на начин ставља у други план.
„То све личи на то да се на Србију врши континуирани додатни притисак а са друге стране, временски се подудара та америчка синхронизована политичка акција према Милораду Додику са циљем да се он апострофира као негативац, као реинкарнација Путина на Балкану и да се његов положај на тај начин подрије у РС, а да се кроз то и сама Србија доведе у још усамљенији положај,“ оцена је нашег саговорника..
Јовановић потезе данашњих лидера на Западу и према Србији, и према Русији види као непродуктивне. Како каже, Запад се кад је реч о Русији понаша као наследник средњовековне инквизиције која је знала да се окрене против одређених лица или организација и да свој наум спроводи свим средствима без мере и милости.
„Ово што покушавају у односу на Русију и Владимира Путина је нешто што одудара до сваке логике и здраве памети. Не могу се државом, која је супер нуклеарна сила, вероватно најјача у свету, да тако решавају проблеме када знају да ово води ка проблему људског опстанка,“ упозорава наш саговорник.
Јовановић закључује да је та и таква политика толико контрапродуктивна и сулуда да може за собом да повуче веома озбиљне последице.
Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Русије Владимир Путин у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
РЕГИОН
Американци трагају за Путином и - усред Бањалуке
Софија - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
РЕГИОН
Бивши бугарски министар: Интеграција Скопља и Тиране у ЕУ не значи мањи руски утицај на Балкану
Скопље - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
СРБИЈА
Три опасне ставке по Србију! Шта значи иницијатива договорена у Скопљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала