- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Рендгенски вид: Робот у акцији у болници /видео/

© Телеграм Спутњик Србија„Паметни“ мобилни ЦТ робот у акцији у болници у кинеском Ченгдуу
„Паметни“ мобилни ЦТ робот у акцији у болници у кинеском Ченгдуу - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Пратите нас
Најсавременији мобилни ЦТ (компјутерска томографија) робот снимљен у акцији у Народној болници провинције Сечуан у кинеском Ченгдуу.
На снимку се види мали уређај како се креће ходницима установе, пре него што изврши снимање главе пацијента у једној од ординација за прегледе.
Традиционални ЦТ скенери су обично ограничени на одређену локацију, због своје величине и тежине, и користе серију рендгенских снимака попречног пресека тела за стварање слика костију, органа и ткива.
Креатори мобилног уређаја кажу да је њихов робот висок 135 центиметара и тежак 260 килограма, са ниским дозама зрачења и потрошњом енергије, што значи да се може користити за пацијенте у ситуацијама критичне неге у којима их није могуће померити.
Истраживачи из болнице и Универзитета за електронску науку и технологију Кине наводно су провели 10 година радећи на уређају, који има и могућности гласовне контроле и планирања руте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала