- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски лист: Русија постигла успех – све мање земаља следи политику Запада по украјинском питању

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски миротворци у Карабаху
Руски миротворци у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Руско руководство је урадило озбиљан дипломатски посао како би се значајно смањио број играча на међународној арени који следе политику Запада по украјинском питању, пише британски лист „Експрес“.
„Прошло је више од годину дана од како је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини и мишљења различитих земаља у вези акција Русије све више се разилазе. Док стари савезници Москве и даље остају лојални Русији, све више држава постепено се удаљава од оштре позиције НАТО-а“, наводи се у чланку.
Аутор констатује да је Русија успела да постигне значајан дипломатски напредак, те се број земаља које осуђују њене акције постепено смањује. Поред подршке коју Москва ужива од земаља као што су Белорусија, Северна Кореја и Сирија, колумниста оцењује да Кина „постаје све отворенија у својој подршци Русији о чему сведочи и прошлонедељна посета председника Кине Си Ђинпинга Москви, док неутралност Индије такође постаје све упитнија“.
Поред поменутих крупних играча, мењају се ставови према руској специјалној операцији и међу „несврстаним“ и неутралним земљама, наводи лист.
„Резултати анализе коју је спровела научно-аналитичка компанија 'Економик интелиџенс јунит' показали су да се годину дана након почетка СВО број земаља које активно осуђују акције Русије смањио са 131 ма 122. То значи да у овом моменту у земљама антируског блока, на челу са САД и ЕУ, живи свега 36,2 одсто светске популације, док у 'неутралним' земљама живи 30,7 одсто светске популације“, наводи се у чланку.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Херш: Руска специјална операција није без основа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала