- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески угао: Пад хегемоније често почиње од њене валуте – тим путем иде Америка

CC0 / Pixabay / Долар и америчка застава
Долар и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе које користе долар као инструмент принуде широм света саме доприносе растућем тренду ка дедоларизацији, пише кинески лист „Глобал тајмс“.

„Претворивши своју хегемонију долара у оружје, САД не само да могу произвољно да уводе једностране санкције другим земљама, него и да пребаце сопствене економске ризике на плећа остатка света кроз монетарно-кредитни монопол. Сједињене Америчке Државе саме покрећу неизбежну тенденцију ка крају доминације долара што и забрињава бројне америчке стратеге и економисте“, наводи се у чланку.

Како се додаје, санкциони притисак САД на Русију одраз је хегемонистичких амбиција Америке, што појачава жељу других земаља на међународној сцени да смање зависност од долара. Те државе траже замену за међународни платни систем СВИФТ како би избегли „монетарну принуду“ Америке.
Аутор чланка констатује да та „тенденција постаје све очигледнија и јача“. На пример, раније су Кина и Бразил склопиле споразум о финансијским и трговинским операцијама у реалима и јуанима, заобилазећи доларског посредника.
Према томе, иако је долар и даље валута која се најчешће користи у свету, све више земаља ће му тражити алтернативу, пише лист.
„Историја нас учи да пад хегемоније често почиње од њене валуте“, закључује аутор чланка.
Раније је председник Кеније Вилијам Руто потписао споразум са Саудијском Арабијом према коме ће плаћати нафту кенијским шилинзима уместо доларима.
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
Губите ли поверење у долар услед преласка држава и компанија на националне валуте у трговини?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала