- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Злостављање уметности: Како је Микеланђелов „Давид“ постао порнографија | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
У данашњој емисији истражујемо у какав апсурд културу доводи критеријум политичке коректности, али и зашто је Рахмањинов великан и нашег доба
Орбита културе
1 Април 2023, 10:00
Портал „Спутњик Србија“, Радио Студио Б
Убележи у свој календар
Какви се процеси одигравају у савременој култури подстакнути политичком коректношћу и хиперсензибилношћу на родну, расну, верску равноправност? Да ли сведочимо јединственом покушају стварања „боље“ прошлости, с обзиром да је оно што припада прошлости први пут на јасан начин изложено корекцијама. Да ли је у нашој данашњој нормалности Микеланђелов Давид заиста порнографија, како су пресудили родитељи једне школе на Западу? Како ће у будућности изгледати дела Агате Кристи из којих се већ сад избацују недопустиви делови, или се неке речи и формулације мењају у прихватљиве? Шта ће бити са Хакслијем, Шекспиром, Орвелом, дечјим писцима који су на удару ове коректности, присуствујемо ли једној врсти злостављања већ постојеће и написане књижевности, али и уметности уопште – питамо писца и преводиоца Ивану Димић и теоретичара књижевности и професора Александра Јеркова.
Како се постиже привилегија да се у пола века дугој каријери континуирано буде у главној улози, да ли је дечак који је још у раном детињству од главице купуса правио перику само наставио да се игра, правећи сценографије и костиме који су ушли у светске енциклопедије – питамо сценографа и костимографа Миодрага Табачког чија се изложба „У главној улози Миодраг Табачки“, посвећена полувековном стваралаштву, отвара 4. априла у Галерији науке и технике САНУ.
У чему је тајна популарности серије „Калкански кругови“ чија се нова сезона с нестрпљењем очекује, да ли су најмистичније приче оне које настају око нас, у нашим срединама и пред нашим очима, и има ли ишта фантастичније од предања, легенде, веровања који су окосница ове приче пуне тајни и скривености – питамо сценаристу серије „Калкански кругови“ Ђорђа Милосављевића.
Зашто је и данас, век и по од рођења и 80 година од смрти, Сергеј Рахмањинов не само највећи пијаниста 20 века, композитор и диригент него и симбол снаге да се цела једна епоха која је у драматичној историји нестала пред његовим очима сачува до наших дана у музици, која и данас звучи раскошно, величанствено и непоновљиво? Ко је био `најтужнији човек на свету` који је својом руском душом дирнуо срца целога света – за „Орбиту културе“ откривају музиколог Стефан Цветковић и пијаниста Миливоје Вељић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Злостављање уметности: Како је Микеланђелов „Давид“ постао порнографија | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала