Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потпредседник Српске листе: Приштина ће учинити све да пролонгира формирање ЗСО

© Sputnik / Лола ЂорђевићИгор Симић
Игор Симић - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се из изјава водећих лидера Албанаца на Косову и Метохији може закључити да ће они учинити све да пролонгирају обавезу формирања Заједнице српских општина (ЗСО) коју су преузели пре готово 10 година.
Симић је казао да су албански лидери веровали да ће српски народ, његови политички представници али и званични Београд временом одустати од формирања ЗСО, да ће се уморити, прихватити да летаргично посматрају како се обесправљује српски народ и заборавити оно што је потписано у Бриселу 2013. и 2015. године.
„То се наравно није десило, нити ће се десити и Српска листа као политички представник српског народа послала је јасну поруку да без формирања ЗСО, као и без повлачења специјалних јединица РОСУ са севера Косова и Метохије нема повратка у институције“, истакао је Симић.
Симић је констатовао да, иако је од договора 28. фебруара прошло месец дана, на терену осим упорног одбијања Аљбина Куртија и Вјосе Османи да крену у формирање ЗСО из Приштине ништа друго се није чуло.
Према његовим речима, у тренутку када је потписан Бриселски споразум 2013. односно 2015. године Срби нису имали превелика очекивања од званичне Приштине и представника косовских Албанаца.
„Ми смо и тада и данас имали поверење у руководство државе Србије. У првом тренутку смо имали и поверење у Европску унију и веровали да ће ЕУ реаговати и неће дозволити да неко из Приштине зарад својих јефтиних политичких поена урушава кредибилитет ЕУ. Нажалост сведоци смо да је у последњих 10 година то било на делу“, рекао је Симић за Танјуг.
Симић је додао да се Приштина показала јачом и тврђом него Европска унија са свим својим чланицама а у неким тренуцима јачом чак и од оних који седе у Вашингтону. Подсетио је да је Бриселским споразумом дефинисан редослед потеза код формирања ЗСО и да су 2103. и 2015. усвојена четири документа који се тичу формирања ове заједнице.
„Први и основни споразум из 2013 године, у шест од 15 тачака говори о формирању ЗСО, док договор из 2015. године јасно регулише принципе односно будуће надлежности ЗСО од којих бих ја издвојио оне најважније за српски народ. То је пре свега пун надзор и управљање здравством, затим просветни сектор, трећа тачка је урбано и рурално планирање а четврта економски развој“, истакао је Симић уз оцену да је реч о стварима које су Србима на КиМ животно важне и без којих им нема опстанка на Косову и Метохији.
Према његовим речима, договором у Бриселу је дефинисано да ће четири човека из редова Срба који живе на КиМ чинити имплементациони тим који ће написати предлог статута ЗСО, да су они то и урадили, обавестили званични Брисел да је израда статута готова и да су спремни да на позив Брисела дођу и преговарачким тимовима Београда и Приштине представе нацрт статута.
То се ни до данас није десило, иако Брисел зна да је посао око израде тог статута завршен, закључио је Симић.
Анкета
Да ли ће Приштина формирати ЗСО?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала