- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Водени демони“: Откривене три нове светлеће врсте у мору код Јапана /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Црв
Црв - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
Пратите нас
Научници су открили три нове врсте светлећих црва који живе у плитким водама Јапана и емитују плави и љубичасти луминисцентни сјај, због чега изгледају као малени пламенови док се посматрају са обале. Управо та њихова особина највероватније је била инспирација за настанак прича о воденим демонима, по имену јокаи.
Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon и Polycirrus ikeguchii су научна имена која су понела три новооткривене врсте чекињастих црва.
Научници су дали латинска имена новооткривеним примерцима на основу митолошких бића на које највише подсећају, па тако нпр. онибио значава јокаие у форми летећих кугли који су се према предању могли срести на високим планинама и у шумама, а чији једини циљ је био да путнике наведу на погрешан пут.
Аоандон је била реинкарнација демона терора, у облику жене обучене у бели кимоно са оштрим црним зубима, која светли плавичастим сјајем. Док, ikeguchii носи име у част директора акваријума Нотојима, који је помогао у откривању црва.

Како стварају светлост — још увек загонетка

Род Polycirrus је добио име по пипцима који се налазе у устима црва, а која су за њих веома корисна јер има помажу да лакше дођу до хране. Такође, научници истичу да они припадају древној породици црва старој најмање 505 милиона година, а која је преживела пет масовних изумирања.
Ипак, оно што још увек није познато јесте на који начин ове животиње стварају светлост коју емитују и додају да је биолуминисценција једна од најзанимљивијих грана за проучавање.
„Намеравамо да искористимо наше налазе да продубимо разумевање молекуларне природе овог феномена и применимо ово знање на развој нових технологија науке о животу“, рекао је главни аутор студије Наото Јими са Универзитета у Нагоји, пренела је „Национална географија“.
Брусница - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено да биљке испуштају звукове под одређеним условима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала