- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: Бајдена чека политичка катастрофа због напада на „Северне токове“

© AP Photo / Andrew HarnikЏозеф Бајден излази са конференције за штампу о банкама
Џозеф Бајден излази са конференције за штампу о банкама - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, сматра да је неминовно да актуелни председник САД Џозеф Бајден доживи политичку катастрофу због напада на гасоводе „Северног тока“.
Новинар је истакао да се економска ситуација у Немачкој погоршава, те да, пошто је изгубила руски гас, немачку индустрију чека „веома лоша следећа година“.
„Биће лоше, и то ће пасти на Бајденова плећа. Мислим да ће до средине ове године то постати политичка катастрофа за њега“, рекао је Херш у интервјуу за „Постил“.
Према речима новинара, амерички председник се прибојава немачке независности, док Вашингтон већ „пет генерација“ страхује да ће руски енергетски ресурси постати политичко оружје.
Међутим, према његовом мишљењу, оно што се догодило неће уништити немачко-америчке односе, иако су они „затровани” на званичном нивоу.
Према Хершовим речима, постоји разлика између онога што мисли америчка обавештајна заједница и онога што ради Бела кућа.
„Мислим да нико не подржава константно викање Беле куће на Русију и Кину и стално преувеличавање онога што се дешава у рату, и у вези с тим постоји знатна разлика у мишљењу председника и државног секретара Тонија Блинкена“, навео је Херш.
Говорећи о дизању „Северног тока“ у ваздух, Херш је подсетио на учешће Норвешке у терористичком нападу и назвао је "малим псом" Сједињених Држава.
Експлозије су се догодиле 26. септембра прошле године, истовремено на два руска извозна гасовода у Европу – „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност циљане саботаже.
Оператер „Северног тока“, компанија „Норд Стрим АГ“,саопштила је да су оштећења на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће он бити поправљен.
Генерално тужилаштво Русије покренуло јекривични поступак за чинт међународног тероризма. Руски председник Владимир Путин је рекао да је експлозија на гасоводу очигледан терористички акт.
Симур Херш објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама „Северног тока“, у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода у јуну 2022. годинеподметнули амерички рониоци, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је председник САД Џо Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
РУСИЈА
Договор иза затворених врата: Херш открива улогу Шолца у новој верзији диверзије на Северном току
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала