- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како су се руски хероји изнад Авале винули – у небеса | Моја Русија у Србији

© Sputnik / Радоје ПантовићНа Авали је око 11 сати избио пожар, а само брзом интервенцијом ватрогасаца нико није повређен, што је право чудо, с обзиром да је околина пуна излетника која на Авали прослављају Првои мај.
На Авали је око 11 сати избио пожар, а само брзом интервенцијом ватрогасаца нико није повређен, што је право чудо, с обзиром да је околина пуна излетника која на Авали прослављају Првои мај. - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас на Авалу, на место где је 19. октобра 1964. у авионској несрећи погинула делегација совјетских ратних ветерана, међу којима су били и ослободиоци Београда маршал Сергеј Бирјузов и генерал Владимир Жданов.
Сазнаћете како је и зашто је дошло до трагедије у којој је погинуло 18 људи.
Открићете како се Београд спремао за прославу 20. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у чему је велики допринос дала и Црвена армија и како су се свечаности претвориле у комеморативне скупове.
Сазнаћете и како је српски народ одао пошту страдалима у авионској несрећи и где они данас почивају.
Видећете споменик српског вајара Јована Кратохвила на Авали, симболично израђен као два сломљена авионска крила, али и друга два најважнија симбола Авале и Београда – Авалски торањ и Споменик незнаном јунаку.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаминити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Погледајте и зашто је српска застава слична руској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала