- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Русија и друге земље ОПЕК плус продужавају смањење производње нафте до краја године

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Русија ће продужити добровољно смањење производње нафте за 500 хиљада барела на дан у односу на просечну производњу у фебруару до краја 2023. године, саопштио је потпредседник руске владе Александар Новак.
„Као одговорну и превентивну меру Русија спроводи добровољно смањење од 500 хиљада барела на дан до краја 2023. године са просечног фебруарског нивоа производње, утврђеног у складу са независним изворима“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту руске владе.
Новак је истакао да глобално тржиште нафте сада доживљава период високе волатилности и непредвидивости због текуће банкарске кризе у Сједињеним Америчким Државама и Европи, глобалне економске неизвесности и непредвидивих и кратковидих одлука у енергетској политици.
„Истовремено је предвидљивост на глобалном тржишту нафте кључни елемент у обезбеђивању енергетске безбедности“, закључује се у саопштењу.

Обим производње смањују и Ријад и Астана

Саудијска Арабија ће добровољно смањити производњу нафте за 500 хиљада барела на дан од маја до краја 2023. године, а смањење ће се одвијати у координацији са низом земаља ОПЕК плус и земљама које не улазе у ОПЕК и поред обавеза из споразума за одржавање стабилности тржишта, саопштила је званична саудијска државна агенција СПА.
„Представник Министарства енергетике је нагласио да је ово превентивна мера која има за циљ одржавање стабилности тржишта нафте“, додаје се у документу.
Такође се напомиње да је смањење добровољно и додатно уз оне квоте које је удружење одобрило у октобру 2022. године.
Министарство енергетике Казахстана такође је објавило да ће смањити производњу нафте за 78 хиљада барела дневно.
„Казахстан ће спровести добровољно смањење производње од 78 хиљада барела дневно од маја до краја 2023. године, заједно са другим земљама чланицама ОПЕК плус. Ово смањење је мера предострожности поред смањења производње усвојеног на 33. министарском састанку ОПЕК плус 5. октобра 2022. године“, наводи се у саопштењу Министарства енергетике Казахстана.

Остале чланице ОПЕК

Смањењу производње нафте прикључили су се и Уједињени Арапски Емирати, Оман, Кувајт, Ирак и Алжир.
Како преноси државна агенција УАЕ „ВАМ“, министар енергетике и инфраструктуре ове земље Сухаил ел Мазруи саопштио је да та земља смањује производњу за 144 хиљада барела дневно.
Министарство енергетике Омана саопштило је да ће ова земља смањити производњу за 40 хиљада барела на дан, док је Министарство нафте Кувајта објавило смањење производње за 128 хиљада барела. Министарство нафте Алжира истакло је да ће та земља смањити производњу за 48 хиљада барела, а ирачко Министарство нафте одлучило је да производњу смањи за 211 хиљада барела.
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
Русија: Извоз нафте који је био угрожен због санкција Запада у потпуности преусмерен на друге земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала