Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина: Ухапшени Божовић осумњичен и за убиство припадника ЕУЛЕКС-а

© AP Photo / Visar KryeziuКосовска полиција на прелазу Мердаре
Косовска полиција на прелазу Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља поручио је данас Србима на КиМ да је позивање на устанак тешко кривично дело, реагујући на упозорење Српске листе “да ако се настави са хапшењем Срба, да ће српски народ пружити отпор, свенародним устанком”.
Свечља тврди и да је Миловани Божовић, кога је косовска полиција ухапсила у суботу, осумњичен за убиство припадника ЕУЛЕКС-а.
“Српске институције и њихови лидери поново желе да дестабилизују делове наше земље у којој живи српска заједница на Косову. Настављају да штите и величају криминалце који чине терористичка дела на Косову”, тврди даље Свечља.
Каже и да је ухапшени Божовић, како је рекао, познат безбедносним институцијама тзв. Косова.
“Окарактерисан је као криминалац, активни припадник нелегалних структура 'Цивилне заштите' и других криминалних група. Херојем га сматрају структуре Србије које су га водиле”, каже Свечља, додајући да се “за показане вештине у кривичним делима налази и међу блиским сарадницима потпредседника Српске листе Милана Радоичића”.
“Поред паљења аутомобила на северу, повређивања припадника косовске полиције, оштећења инфраструктуре, нелегалног прелаза граничних прелаза, пребијања српских грађана, осумњичен је и за убиство припадника мисије ЕУЛЕКС”, поручио је Свечља на Фејсбуку, не објашњавајући о каквом убиству припадника ЕУЛЕКС-а је реч.
Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић рекао је данас на заједничкој конференцији за новинаре са председником Српске листе Миланом Ракићем у Влади Србије, да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели дијалог о нормализацији односа са Србијом и да формира ЗСО, и да због тога изазива инциденте и спроводи терор над Србима на КиМ.
У том контексту навео је и последње хапшење Милована Божовића, осумњиченог за наводно паљење аутомобила.
Председник Српске Ракић затражио је од међународних актера да утичу на ослобађање Милована Божовића, додајући да ће у случају да тако не буде и да се репресија Приштине настави, српски народ на КиМ позвати на општи отпор и устанак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала