- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пусте жеље: Русија не планира да изађе из Светске трговинске организације

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСветска трговинска организација
Светска трговинска организација - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Покушај истискивања Русије из Светске трговинске организације је пуста жеља Сједињених Америчких Држава и њених савезника. Москва не планира да изађе из ове организације јер, како кажу за Спутњик руски експерти, СТО је платформа на основу које Русија гради и развија економске и трговинске односе са многим државама-чланицама организације.
Русија не планира да изађе из Светске трговинске организације упркос покушајима неких земаља да је истисну, поручио је директор одељења за економску сарадњу руског Министарства спољних послова Дмитриј Биричевски,
„Разматрамо све опције за наше учешће у мултилатералној трговини. Истовремено, полазимо од чињенице да постоје разлози да останемо у организацији као пуноправни члан како бисмо одржали стабилне везе са државама у развоју које су спремне да наставе сарадњу на равноправној основи и уз обострано уважавање интереса“, објашњава Биричевски.

Развој трговинских и економских односа са земљама

Како каже за Спутњик експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев, Светска трговинска организација уводи спољну трговину у одређене оквире у којима дејствују многе државе.
„Ова организација одређује правила игре. И због тога наша земља мора остати у том правном пољу. Ако Русија остане изван тога, биће веома тешко да има сарадњу са оним државама које су унутар ње и које играју по одређеним правилима. Поред тога, рад међународних организација, укључујући СТО, у скорије време треба да буде реструктиран и ревидиран. А руска држава ће имати право да као пуноправни члан инсистира на одређеним условима да би заштитила своје интересе“, објашњава саговорник Спутњика.
С друге стране, како каже Биричевски, Светска трговинска организација је безалтернативна глобална платформа на основу које Русија гради трговинске и економске односе са земљама које не спроводе непријатељске акције против ње.
„Посебну пажњу посвећујемо интеракцији са партнерима и истомишљеницима из Азије, Блиског истока, Африке и Латинске Америке. Сарадња са њима постаје све активнија и разноврснија“, објашњава он.
Да је СТО платформа на основу које Москва гради економске односе са многим земљама-чланицама организације, слаже се и Бељајев, који истиче да је баш због тога важно остати у том међународном телу.
„Трговински и спољноекономски односу су темељ дипломатских односа. А Русији је трговина битна не само са комерцијалне тачке гледишта и са становништва профита. Она представља основу за успостављање и одржавање односа у дипломатској сфери. Једноставно, кроз трговину, наша земља јача везе са државама у развоју“, објашњава наш саговорник.

Покушај истискивања Русије из СТО - пуста жеља САД

Међутим, према речима Бељајева, непријатељске земље покушавају да истисну Русију из ове организације.
„Дакле, непријатељске државе желе да истисну Русију из Светске трговинске организације и доведу је у неугодан и неповољан положај. Њихов циљ је да нанесу штету руској економији, као и да униште економске и дипломатске везе Русије са другим земљама“, упозорава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и руски економиста Андреј Бунич. Према његовим речима, непријатељске земље покушавају на све могуће начине да максимално напакосте Русији.
„Оне само прате из које организације још могу да искључе Русију. Међутим, није искључено да покушајем истискивања наше земље неће погоршати сопствене позиције у Светској трговинској организацији. Уз то, оваквим понашањем вероватно могу чак изазвати и неку врсту реакције Русије“, констатује саговорник Спутњика.
Бељајев каже да је истискивање Русије из СТО само пуста жеља Сједињених Америчких Држава и њених савезника.

„Поступак искључивања неког из организације је толико бирократизован да се може развлачити годинама. Поред тога, такву одлуку не доносе само непријатељске државе које се налазе у овој организацији. Штавише, њих има само око десетак. А оних земаља којима смо потребни је више од сто“, наглашава наш саговорник.

Подсетимо, СТО је највећа економска организација у свету, формирана да либерализује међународну трговину и регулише трговинске и политичке односе држава чланица. Њен рад се заснива на 60 споразума - главних правних норми политике међународне трговине. Принципи на којима се заснивају ови споразуми укључују недискриминацију, слободније трговинске услове, унапређење конкуренције и додатне одредбе за најмање развијене земље. Један од циљева СТО је борба против протекционизма. Русија је постала пуноправни члан организације 22. августа 2012. године.
Евроазијска економска унија - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
СВЕТ
Подиже се снажни источни стуб којим се ствара мултиполарни свет за будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала