- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД желе „кинески зид“ према истоку, а стража да буду – Пољаци и Украјинци /видео/

CC BY 2.0 / U.S. Army / Pfc. Bethany L. LittleАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Због геополитичке прерасподеле улога САД желе да промене политичку мапу Европе. Америци је неопходан нови „кинески зид” према истоку, посебан блок у чијем саставу ће бити Пољска, балтичке земље и Украјина, каже Горан Милорадовић из Института за савремену историју.
Ова идеја, објашњава Милорадовић, јесте значајна али није нова - такав блок постојао је и у 16. веку. У време раскола западног хришћанства између протестаната и католика сазван је Тридентски концил који је разматрао настале проблеме. Заседало се 18 година и један од резултата се показао врло брзо - 1569. године формирана је Лублинска унија. То је, према његовим речима, била нова држава која се састојала од Краљевине Пољске и велике Кнежевина Литваније.
„Добила је назив "речпосполита” што у преводу значи република, а веома је било чудно то што се једна република састоји од краљевине и кнежевине. Та "речпосполита” се ширила, па је на крају укључила и прибалтичке крајеве и садашње делове Украјине и Белорусије, а пружала се скоро до Црног мора. Ту се граничила са Османским царством што доводи до закључка да је потпуно пресецела источну Европу,” објашњава наш саговорник.

САД праве „кинески зид“ према истоку

Након тога, наставља историчар, почела је прозелитска акција - склопљена је унија са оним делом православног становништва и епископима који су били подлређени Константинопољу. Пошто је Византија нестала као држава, становништво и свештенство било је изложено утицају Рима, каже Милорадовић и додаје да су они који су ступили у унију са Римом признали примат папе али су задржали свој византијски ритуал и полако су од православаца почели да прелазе ка католичанству. Он чак сматра да се међу данашњим римокатолицима у источној Европи, а има их много и у западним деловима Украјине као и у Белорусији, заправо налазе некадашњи православци.
Овај историчар објашњава да још од тог 16. века јасно може да се види да су политички процеси и интегрисање тог простора веома дубоко повезани са религиозним процесима. Односно, додаје Милорадовић, идеологија која је објединила цео тај простор била је у ствари римокатолички идеологија која се једно време крила иза те „уније”.
„Колико ја видим, и данас смо сведоци истог тог процеса за који им фали једна важна коцкица - Белорусија која, поред шареноликог становништва, и даље пружа отпор.
Циљ ове иницијативе је да САД задрже свој ратни плен. Због тога желе да направе нови „кинсеки зид” према истоку, а за тај подухват им је потребна стража у виду грађана Пољске, Украјине и балтичких земаља. Нажалост, то не може да се направи без рата и мржње коју су посејали. Ту губе и Руси, и Украјинци, али добија Америка,” уверен је он.

Утицај Ватикана на стварање католичке Европе

Историчар подсећа и да су у то време од Црног до Балтичког мора формирани језуитски колегијуми, манастири који су били интелектуални и духовни центри. Један од идеолога "речпостполите” и Уније био је Пјотр Скарга, Пољак језуита, који је био високи интелектуалац. Био је и први ректор универзитета у Виљнусу. Наш саговорник каже да су језуити одиграли кључну улогу као духовна војска, они су били ти који су створили католичку источну Европу.
У Ватикану, тврди, постоји подела посла – папа и генерал језуитског реда који се колоквијално зове „црни папа”. Први генерал језуитског реда био је свештеник Игњацио Лојола. Папа и генерал су два стуба ватиканске власти и никада није постојао језуита папа у исто време када је постојао и генерал – али сада јесте.
„Као што није случајно то што је уочи Другог светског рата први пут у историји римокатоличке цркве папа био Пољак, што је затим папа Војтила Пољак одиграо велики посао у додатном љуљању комунизма, исто тако уопште није случајно што је сада папа језуита. Очекујем да ће поново почети слични процеси који су се окончали у 18. веку када их је Царска Русија зауставила силом и када су се многи унијати вратили под администрацију Московске патријаршије”, сматра наш саговорник.

Црква нема моћ мировног посредника

Кад је реч о украјинској кризи, Милорадовић је уверен да црква нема моћ да буде посредник у мировним преговорима - она има моћ само када делује у сагласју са државом или државама попут Ватикана. Међутим, црква, оцењује, некада има потребу да води ратове туђим рукама, јер не треба да заборавимо да језуитски ред представља папину интелектуалну војску.
„Они су вековима радили да се римокатоличка вера прошири, не до Урала већ до Пацифика. То се зове ратујућа црква, јер се њихова духовна борба испољава и на земаљском бојном пољу. Ово што сада гледамо су исте сцене из Тридесетогодишњег рата из 17. века и због тога треба рећи да је верски моменат само један од слојева, он је поље где се води борба али су главни циљеви геостратешке и економске природе – освојити простор и опљачкати”, каже он.
Папа је данас позван да интервенише поводом протеривања монаха из Кијевско-печерске лавре али он мудро пушта да се ствари одвијају како се одвијају, јер је то, у крајњој линији, у његовом интересу. То се намерно и ради, јер свака глава која падне, одговара Западу, додаје Милорадовић.

Кијевско-печерска лавра важна као и Хиландар

С тим у вези су и, како каже, дешавања у Кијевско-печерској лаври која и поред велике удаљености има велику улогу и за српски народ. Наш саговорник подсећа да си се многи наши интелектуалци-теолози школовали у Кијевско-печерској лаври. Она је, према његовим речима, духовни центар образовања нашег свештенства у 19. веку када је Србија поново почела да добија облике државности. Њен значај за Србе није ништа мањи од значаја Хиландара али је ваома битна и за све остале православце који живе у Украјини и околним земљама.
„Као што је Бахмут сибол на фронту, тако је и Кијевско-печерска лавра симбол целог православља на истоку и зна се да онај ко је поседује има и ауторитет, а управо у том делу прелазимо са верског терена на политички.
Како је Путин још једном подсетио САД и њихове савезнике на ризик од нуклеарне конфронтације погледајте у емисији „Мој поглед“ главне уреднице Спутњика Србија Љубинке Милинчић
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СВЕТ
Кина више нема илузија – спрема се за војни судар са САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала