- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саудијска Арабија планира да позове Асада на самит Арапске лиге

© POOL / Уђи у базу фотографијаСиријски председник Башар Асад
Сиријски председник Башар Асад - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Саудијска Арабија планира да позове сиријског председника Башара Асада на самит Арапске лиге у мају, пренео је Ројтерс, позивајући се на добро обавештене изворе.
„Саудијски министар спољних послова Фејсал бин Фархан отпутоваће у Дамаск у наредним недељама како би Асаду уручио званични позив на самит заказан за 19. мај“, наводи агенција.
Раније је Ројтерс, позивајући се на изворе, писао да су се Сирија и Саудијска Арабија договориле да отворе амбасаде, више од десет година након прекида односа.
„Вол стрит џурнал“ је објавио, позивајући се на арапске и европске званичнике, да један број арапских земаља које не сарађују с Асадовом владом настоје да обнове односе с њим.
Саудијска Арабија је прекинула дипломатске односе са Сиријом 2012. године, затворивши дипломатско представништво у Дамаску и протеравши сиријског амбасадора.
Већина арапских држава је 2012. године повукла своје шефове дипломатских мисија из Сирије у знак протеста против политике председника Асада, оптужујући га за насилно сузбијање народних демонстрација.
Тренутно бројне арапске земље улажу напоре да врате Сирију у Лигу арапских држава, где је њено чланство прекинуто након масовних устанака на почетку „арапског пролећа“ 2011. године.
Застава Краљевине Саудијске Арабије - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СВЕТ
Сирија и Саудијска Арабија после више од 10 година прекинутих дипломатских веза отварају амбасаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала