- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији откривени генетски фактори који уништавају зглобове

© Фото : PixabayДлан
Длан - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
Пратите нас
Научници Белгородског државног националног истраживачког универзитета „БелГУ“ су пронашли нове генетске факторе развоја остеоартритиса колена код становништва у европском делу Русије, резултати истраживања су објављени у научном часопису „Лајф“.
Остеоартритис је болест којом се уништава зглоб деградацијом хрскавог ткива, лигамената, мишића и других структура које формирају везу.
Према речима експерата, да ли ће неко боловати од ове болести одређују само три гена.
„Кључну улогу у формирању предиспозиција за ову болест играју специфичне варијанте три гена које раније нису проучаване у овом контексту - rs6976 GLT8D1, rs56116847 SBNO1 и rs6499244 NFAT5. Ми смо доказали да на развој болести не утичу ефекти одређених гена, већ њихова интеракција“, објаснио је научник Универзитета „БелГУ“ Михаил Чурносов.
Аутори наводе да резултати омогућавају разумевање механизама развоја остеоартритиса. Ови подаци се могу користити у проучавању генетских основа болести на другим местима - у зглобу кука, у зглобовима руке и стопала и у различитим деловима кичме.

„Осим тога, наши се подаци у будућности могу користити у пракси трауматолошке ортопедије како би се означиле групе које имају повећани ризик. Превентивне мере ће управо у овој групи значајно повећати ефикасност“, рекао је Чурнусов.

Научници намеравају да наставе истраживање генетских фактора који утичу на развој остеоартритиса колена и других зглобова.
Девојка у ресторану - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
ДРУШТВО
Орторексија: Званично није болест, али је тешка и масовна; можда сте и ви у проблему а нисте свесни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала