Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка је све знала: Како су Тачи и ОВК од злочинаца постали борци за слободу

Пратите нас
Морамо да рачунамо са разним могућностима исхода суђења Хашиму Тачију и још тројици бивших вођа ОВК, али чињеница је да ће докази бити изнети и да ће истина и жртве изаћи на видело, шта год неко на крају са њом покушао да уради на папиру који се зове пресуда, каже бивши премијер Србије Никола Шаиновић.
Пред Специјалним судом у Хагу у понедељак је почело суђење бившим вођама ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију излагањем тужилаштва. Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора бивше ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Злочини ОВК

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.
Протест у Приштини због суђења вођама тзв. ОВК у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СРБИЈА
Протест у Приштини због почетка суђења командантима тзв. ОВК
Др Никола Шаиновић, бивши премијер Србије и потпредседник Владе Југославије, каже да би поводом очетка суђења требало скренути пажњу на врло битну ствар, која нам је нестала из сећања.
„Наиме, пошто је оптужница за 1998. годину, требало би да се сетимо шта је то било те године. Те године је Ослободилачка војска Косова (ОВК) кренула са серијом класичних терористичких напада – отмица, пуцњава на аутобусе са цивилима, заустављање цивилних возова, присилно скидање људи из воза… Упад у рудник Белаћевац и одвођење девет рудара и то не као таоце јер талац подразумева да отмичар нешто тражи у замену… Они нису тражили ништа. Они су отимали људе, један број убијали и бацали на отворен простор да би други људи видели те лешеве, док други отети никада нису ни нађени,“ наводи Шаиновић.

Циљ био протеривање Срба

Циљ њихових отмица, додаје наш саговорник, био је застрашивање становништва, пре свега Срба на Косову и Метохији с намером да се протерају са те територије.
„То се догађа масовно баш 1998. године… У то време су Американци сматрали и звали ОВК терористичком организацијом. Тадашњи амерички помоћник државног секретара Роберт Гелбард, а онда и Ричард Холбрук закључују да дотадашњи лидер косовских Албанца, покојни Ибрахим Ругова, не жели да уђе у оружани сукоб, већ жели да преговара о самоуправи Албанца на Косову и Метохији унутар Србије, што се тада већ навелико дешавало уз учешће Кристофера Хила, садашњег америчког амбасадора у Београду ,“ подсећа Шаиновић.
Тај концепт се, међутим, Холбруку и тадашњој америчкој власти није свидео, додаје Шаиновић, и они тада напуштају Ругову и прелазе на Хашима Тачија и ОВК коју су до јуче сматрали за терористичку организацију.
„Како није било згодно да подржавају терористе, Американци им мењају термин и тог истог Тачија називају лидером ослободилачког покрета. Тај ослободилачки покрет се служи свим средствима укључујући и тероризам, али за Американце они више нису терористи већ ослободиоци. Тако Америка стаје иза Тачија и ОВК и то не само политички већ и бомбама, авионима и бомбардовањем наше државе ... Даље знамо шта се дешавало у последњих 20 година,“ напомиње саговорник Спутњика.

Америка је све знала

Касније, када су Американци, како истиче Шаиновић, видели да са Тачијем и ОВК посадом не могу да уреде Косово да то личи на државу, одједном су се сетили да је те 1998. године исти тај Тачи био терориста, што нас враћа на став који су имали на почетку.
„Онда га одведу у Хаг и оптуже га за то што је чинио 1998. године а што је све те исте 1998. одине било познато. Ништа није од овога сад откривено, јер Србе који су били убијени и отети тада су одмах пријављивали свима, па и странцима. Ми смо им о томе достављали писане извештаје. Да закључим, америчка сенаторка која је у том периоду дошла да обиђе Косово, када смо јој показали списак злочина ОВК са именима и презименима убијених и несталих и Срба и Албанца, рекла је – то није битно,“ сећа се Шаиновић.
Саговорник Спутњика каже да су је тада питали да ли то значи да нама не верује а она је рекла да не верује али да то није битно јер САД подржавају ОВК.
„Међутим, како је време пролазило, сад су опет променили причу, па су тог истог Тачија сада прогласили за злочинаца и судиће му за злочине које је он непосредно учинио. Значи једно је злочиначки подухват, који му стављају на душу, и друго је да је он лично злочинац за шта није био оптужен нико са српских оптужница. На цео овај ток дешавања треба подсетити, посебно када разговарамо са Американцима - на ствари на које смо им још тада указивали, да не буде да смо заборавили, и да знамо да све ово што се догађа представља континуитет политичке манипулације косовском драмом која само мења форму,“ констатује Шаиновић.
Од терориста до ослободиоца
Наш саговорник истиче да се лидери ОВК сада налазе тамо где су се у једном тренутку налазили оптужени Срби а сматра да би било најбоље да су се сви нашли у исто време на оптуженичкој клупи и одговарали - и Срби, и Албанци, али и НАТО који је бомбардовао СР Југославију и проузроковао силне жртве, и да се утврди шта је истина.
„Овако је ово селективна правда која служи за подстицање незадовољства код једних или других,“ наглашава он.
Шаиновић се осврнуо и на вишегодишње спекулације да је овај суд заправо настао да би опрао ОВК злочине а не да би их казнио.

„Имам доста искуства са Хашким трибуналом, оним другим, а ценим да ни овај неће бити другачији, тако да морамо да рачунамо са разним могућностима, али чињеница је да ће докази бити изнети и да ће жртве да се виде на том суду и истина ће изаћи на видело како год неко на крају са њом покушао да уради на неком папиру који се зове пресуда,“ закључује Шаиновић.

Бивши лидер такозване ОВК и бивши председник такозваног Косова Хашим Тачи данас се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, на почетку суђења пред Специјализованим већима Косова у Хагу.
Тужилаштво тврди да су четворица оптужених - Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, одговорни за најмање 102 убиства. Тужилац Џејмс Пејс је рекао да се још најмање 20 убијених особа и даље води као нестало.
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
СРБИЈА
Објављена цела жалба: Хашим Тачи тражи да буде пуштен на слободу у „трећу државу“
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
СРБИЈА
Бивше вође ОВК одговорне за 102 убиства: Хашко тужилаштво завршило извођење уводних речи /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала