- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина први пут од 1964. заузела неутралан став о Курилским острвима

© Sputnik / Екатерина Аристархова / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Кина је први пут од 1964. године заузела неутралан став о власништву над „северним територијама“, како Јапан назива Курилска острва Русије -Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, јавила је агенција Кјодо, позивајући се на кинеске дипломатске изворе.
Кинески председник Си Ђинпинг је на састанку с руским председником Владимиром Путином 20. и 21. марта рекао да Кина „не стаје ни на једну страну“.
Агенција напомиње да се од 1964. године, када је Мао Цедонг прогласио да су ова острва територија Јапана, овакав став Кине није променио, закључујући да промена позиције у неутралну указује на зближавање Кине и Русије.
У јулу 1964. Мао Цедонг је делегацији Јапанске социјалистичке партије рекао о овим острвима: „Мислим да би требало да вам их врате“.
У последње време кинеска влада није посебно прецизирала свој став, али га није ни званично мењала. На кинеским мапама граница између Јапана и Русије пролазила је између острва Уруп и Итуруп, а четири острва су означена као да су „под руском окупацијом“, наводи агенција.
Односи Русије и Јапана били су у сенци одсуства мировног споразума дуги низ година. СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију у којој се Москва сложила да размотри могућност предавања Хабомаја и Шикотана Јапану након склапања мировног споразума, а судбина Кунашира и Итурупа није била утврђена.
СССР се надао да ће Заједничка декларација ставити тачку на спор, док је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одричући се претензија на сва острва. Накнадни преговори нису дали резултате, а мировни уговор на крају Другог светског рата никада није потписан.
Договору су се озбиљно успротивиле Сједињене Америчке Државе, које су запретиле да ће, уколико Јапан пристане да добије само два од четири острва, то утицати на процес враћања Окинаве под јапански суверенитет.
Став Москве је да су острва ушла у састав СССР-а после Другог светског рата и да је суверенитет Руске Федерације над њима несумњив.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала