- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мећава на Златибору, обилан снег стиже и у ниже пределе Србије

CC0 / Pixabay / Мећава
Мећава - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Републички-хидрометеоролошки завод упозорио је на јаке падавине у Србији. На Златибору је увелико мећава, а током ноћи снег ће падати и у нижим пределима земље.
Појачане падавине очекују се током ноћи, прво на југу и истоку Србије, где ће у низијама пасти од 20 до 40 милиметара по метру квадратном кише за 12 часова, понегде и више. У брдско-планинском подручју југозападне Србије очекује се јак снег, саопштио је РХМЗ.
У току ноћи РХМЗ прогнозира прелазак кише у снег и у нижим пределима.
Најинтензивније снежне падавине очекују се у другом делу ноћи, сутра ујутро и пре подне - у нижим пределима југозападне, западне и централне Србије, стварање снежног покривача висине од 10 до 30 центиметара, локално и више, а на планинама и до пола метра новог снега уз стварање снежних наноса услед јаког северозападног ветра.
У осталим крајевима снежни покривач ће бити мањи.
Падавине ће сутра после подне ослабити, али се потпуни престанак снега очекује тек у среду, пренео је РТС.

Снег и у Београду

У Београду, у другом делу ноћи, сутра ујутро и пре подне очекују се интензивне снежне падавине уз стварање покривача висине од 10 до 20 центиметара у граду, а на Авали, Космају и у шумадијском делу периферије и до 30 центиметара влажног снега.
Сутра после подне снег ће ослабити, а потпуни престанак очекује се у среду током дана.

„Овако нешто се није догодило од почетка метео мерења“

Mетеоролог Слободан Совиљи зјавио је да досадашњи рекорд, када је снег у априлу у питању, датира од 7. априла 2021. године када је било 10 центиматара, а снег се задржао само један дан.
„У Београду се снежни покривач формира једном у десет година, па је неуобичајено да се тако нешто догађа у року од две године“, рекао је Совиљ и напоменуо да је, рецимо, рекорд на Копаонику за ово доба године 160 центиметра.
Совиљ истиче да овакве количине влажног снега никако нису уобичајене.
„Зато нам је сада прилика да прогнозирамо нешто што се од почетка метео мерења у последњих 150 година није догодило“, поручио је Совиљ.
Истакао је да су обилне падавине већ почеле на југу земље, а током ноћи премештаће се ка централним и северним деловима земље, па ће на снази у наредним сатима бити наранџасти метео-аларм, који подразумева од 20 до 40 литара кише по метру.
Додао је да ће снег ослабити сутра поподне, али потпуни престанак очекује се у среду.
„Од четвртка биће могућа појава мраза при самом тлу где ће температура пасти и до минус 4, 5, док ће за дане викенда максимално ићи до 10, 11 степени, а тек након 15. априла уследиће пораст температура на око 20 степени, али време ће и даље бити нестабилно“, најавио је Совиљ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала