- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Могућ састанак Лаврова и Блинкена, ако га САД затраже

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Москва је спремна да организује сусрет шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова с америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном током посете руског министра седишту Уједињених нација 24. и 25. априла, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.
„Уколико буде затражен такав састанак, верујем да ће министар бити спреман за састанак са секретаром Блинкеном“, рекао је Небензја новинарима, одговарајући на питање о могућности шефова дипломатије САД и Русије на маргинама скупа у УН.
Небензја је додао да да је за такав састанак потребна спремност друге стране. „Ми од таквих састанака никада нисмо бежали“, додао је он.
Руски дипломата је, такође, истакао да је Русија увек поштено испуњавала обавезе председавајућег у Савету безбедности УН.
„Мислим да нико не може да нам замери да нисмо били поштени посредници. За разлику од појединих земаља које нас сада у вези с тим прекоревају, а саме нису биле поштени посредници“, рекао је Небензја.
Он је, такође, истакао да је Русија добила место у Савету безбедности апсолутно легитимно, те да се с тим сагласила и Украјина.
„Добили смо га након што смо признати као правни наследници Совјетског Савеза, са свим називима и обавезама које уз то иду. С тим су се сагласиле све бивше чланице Совјетског Савеза, укључујући Украјину“, додао је Небензја.
Русија је од 1. априла месец дана председавајући Савета безбедности УН. У Савету безбедности увек заседа 15 земаља: пет сталних и 10 привремених чланица. Сталне чланице су Русија, САД, Велика Британија, Кина и Француска, које имају право вета. Десет осталих чланица се бирају на две године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала