- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови концепт националне безбедности Белоусије: Партнерство с Русијом и Кином

© Sputnik / Андреј Александров / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Белорусије
Заставе Русије и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Нацрт ажурираног концепта националне безбедности Белорусије прописује да се спољнополитичка активност Минска заснива на савезничким односима с Русијом и јачању партнерства са Кином.
„Белоруске спољнополитичке активности обезбеђују спровођење независне политике на међународној позорници, која је заснована на стратешким савезничким односима с Руском Федерацијом, на свеобухватној сарадњи с другим пријатељским државама у оквиру интеграционих асоцијација уз учешће Републике Белорусије, на јачањустратешког партнерства с Народном Републиком Кином и на вишеструкојинтеракцији с другим државама које поштују наше ставове и интересе“, наводи се у нацрту концепта, објављеном на националном правном порталу.
Истиче се да је Белорусија пуноправни субјект међународних односа, саставни елемент система регионалне и међународне безбедности.
У документу је наведено да савезнички односи Белорусије с Русијом и ОДКБ-ом доприносе обезбеђењу војне безбедности републике.
„Новонастали трендови промене односа снага у близини граница Републике Белорусије, милитаризација суседних земаља, скривене и очигледне претње употребом војне силе стварају предуслове за нарушавање стратешке стабилности у региону источне Европе. Континуирано унапређење војне организације државе, спровођење стратешких мера обуздавања, савезнички односи с Руском Федерацијом и државама чланицама Организације договора о колективној безбедности обезбеђују војну безбедност земље“, наводи се у документу.
Истиче се да „постојећи механизми антикризног реаговања омогућавају да се зауставе покушаји изазивања унутрашњих противречности и оружаних сукоба, да се изједначе услови и предуслови за спољне војнеинтервенције у унутрашње послове Републике Белорусије“.
„Војни потенцијал, стање мултифункционалних одбрамбених система државе су на нивоу који је довољан да у свакој ситуацији испуни задатке оружане одбране Републике Белорусије“, наводи се у нацрту.
У документу је назначено и да Белорусија у циљу одржавања међународне безбедности има мировне снаге способне да испуњавају савезничке обавезе ван земље под окриљем међународних организација.
Истиче се да се одбрамбени сектор привреде прогресивно развија, унапређује систем за задовољење потреба Оружаних снага, других трупа, војних формација и паравојних организација.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РУСИЈА
Путин: Савезна држава Русије и Белорусије – локомотива интеграционих процеса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала