- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Парламентарни избори у Бугарској: „Влада америчке амбасаде“ или експертска влада?

© AP Photo / Valentina PetrovaГласачка кутија на изборима у Софији
Гласачка кутија на изборима у Софији - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
У Бугарској су одржани ванредни парламентарни избори на којима је после обраде 99,58 одсто гласова на првом месту коалиција „Герб“-СДС са 26,54 одсто гласова, на другом месту је коалиција „Наставићемо промене-Демократска Бугарска“ са 24,61 одсто гласова, а на трећем месту партија „Препород“ са 14,19 одсто гласова.
На четвром месту је ДПС „Покрет за права и слободе“ са 13,55 одсто, пета је Бугарска социјалистичка партија са 8,96 одсто гласова, на шестом месту је покрет „Има таквог народа“ који има 4,12 одсто гласова. Остале партије и коалиције нису прешле цензус од четири одсто и не улазе у Народну скупштину.
У поређењу са претходним изборима значајно је успела да побољша резултат партија „Препород“ чије опоненте често оптужују за промовисање руских интереса. Партија је на изборима у новембру 2021. године била на седмом месту са 4,86 одсто гласова, а у октобру 2022. године је била на четвртом месту са 10,18 одсто гласова.
Социолог агенције „Галуп интернешнал Балкан“ Јаница Петкова сматра да је предизборна кампања политичких снага пре свега била усмерена на то како би се показало како су опоненти неспособни за руковођење, а не на то како би се доказала њихова лична способност за управљање.
Политичким снагама сад предстоји формирање владајуће коалиције која ће омогућити даље формирање владе. На претходним изборима, међутим, то није успело, па су поново расписани избори.
Бивши премијер, лидер партије „Герб“ Бојко Борисов, прошле недеље је рекао да ће се влада, вероватно, формирати.
„Потребно је да сви постигнемо компромис и да прве две партије формирају најбољу владу, колико је то могуће, у случају да се не пронађе решење са осталима“, изјавио је он.
Партија „Наставићемо промене“ је мање усмерена на компромис. Они су се појавили на политичкој сцени 2021. године и имали су намеру да ослободе земљу од „корупционог модела управљања партије ‘Герб’“, а недавно је копредседник партије Асен Василе поново критиковао „гербовски“ начин управљања државом, називајући га „латиноамеричким“.
Председник партије „Препород“ Костадин Костадинов рачуна на то да ће једном бити на челу владе.
„Ситуација је тренутно следећа, постоје две опције: или влада америчке амбасаде (предвођена партијом ‘Герб’ или ‘Наставићемо промене’), или влада партије ‘Препород’. Друга опција је мање вероватна“, рекао је политичар пре објављивања коначних резултата.
Према речима политиколога Милена Љубенова, тешко да је могућа владајућа коалиција између политичких снага као што су партије „Герб“-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Може да се говори само о оснивању неке врсте експертске владе, како би партије могле да реализују приоритетне задатке.
Избори у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
СВЕТ
Први резултати избора у Бугарској: Тесна трка, коалиција Бојка Борисова води
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала