- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Први пут снимљене рибе на дубини од 8.336 метара /видео/

CC0 / Pixabay / Морска дубина
Морска дубина - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Заједничка јапанско-аустралијска научна експедиција снимила је први пут специфичну врсту рибе на дубини већој од осам километара, што је нови рекорд када су у питању рибе на великим дубинама јер је за 158 метара надмашио стари.
Реч је о врсти рибе из рода Pseudoliparis и породице Liparidae, снимљеној како плива на 8.336 метара дубине, рекао је вођа експедиције професор Алан Џејмисон. Пре овог открића научници су 15. августа прошле године уочили сличну врсту на 8.178 метара дубине у Маријанском рову у Тихом океану.

Још један рекорд

Дуго се сматрало да рибе не могу да преживе на дубинама од 8.200 до 8.400 метара, због притиска. Професор Џејмисон је појаснио да су уз снимке научници успели и да у замци улове и два примерка на дубини од 8.022 метра у Јапанском рову, јужно од јапанске обале па су тако поставили још један рекорд - улов у досад најдубљим морским водама.
Двомесечну експедицију су уз научнике Универзитета Западне Аустралије (UWА) водили и стручњаци с Токијског универзитета за науку о мору.
Они кажу да се још прецизно не зна колико су рибе велике, али досад је евидентирано да та врста може да достигне дужину од око 11 центиметара.

Дубоко море је прилично застрашујуће

На снимку добијеном са камере на даљинско управљање види се да је риба млечно беле боје, пераје су јој полупрозирне, а тело као да је прекривено меканом желатинозном масом, преноси „Индекс“ писање јапанских медија.
„Јапански океански ровови су невероватна места за истраживање, јако су богата животом, чак и на самом дну“, рекао је Џејмисон, који је оснивач Центра за истраживање дубоких мора Миндеро-UWА.
„Већ две-три године упозоравамо да је дубоко море прилично застрашујуће место. Али ми не ценимо довољно чињеницу да оно у основи чини највећи део планете Земље и да би требало да покушамо да га проучимо и схватимо и установимо на који начин функционише и на који начин на њега утичу људи“, рекао је Џејмисон.

Невероватно искуство

Вођа јапанског тима научника др Китазато Хироши је рекао да је невероватно искуство да се открије риба на дубини већој од 8.000 метара.
Додао је да стручњаци сада располажу подацима који ће им помоћи да истраже на који се начин рибе могу физиолошки прилагодити таквоме екстремном окружењу.
Научници снимања изводе у океанским рововима близу Јапана у склопу десетогодишњег истраживања рибљих популација у највећим дубинама на свету.
Погледајте и занимљивости са канала „Емисија Маша и...“ и сазнајте где је море најдубље
@emisija_masa_i Gde je more najdublje?🌊 #more #okean #dubina #dalisteznali #zanimljivosti #nivomora #priroda #geografija #prica #zivot #nauka #ribe #morskisvet #mikroorganizmi #emisijamasai ♬ The Little Mermaid (Marimba Remix) - Harry Goes Boom!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала