- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Разум коначно преовладао – Русија на Светском првенству

© Sputnik / Лола ЂорђевићМладић огрнут руском заставом док у рукама држи српску заставу
Младић огрнут руском заставом док у рукама држи српску заставу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Руски спортисти ће моћи да учествују на Светском првенству у теквондоу наредног месеца у Азербејџану, саопштила је кровна организација тог спорта.
Светско првенство у теквондоу одржаће се од 29. маја у Бакуу, где Руси и Белоруси могу слободно да путују, без визних ограничења која су уобичајена широм Европе. Русија има јаку селекцију у теквондоу, сва четири њена представника освојила су медаље на Олимпијским играма у Токију, од тога две златне.
Ова одлука могла би да доведе до тога да Украјина испуни претњу своје Владе да ће бојкотовати спортска такмичења на којима учествују спортисти из Русије или Белорусије. Мада, руку на срце, Украјинци у теквондоу и немају запажене резултате.
Челници Светског теквондоа разговарали су о предлогу Међународног олимпијског комитета од прошле недеље да се дозволи руским и белоруским спортистима да се врате на међународна такмичења уочи Олимпијских игара у Паризу 2024. године.
МОK је предложио враћање руских и белоруских спортиста на такмичења, под неутралном заставом и у индивидуалном својству, али под условом да се нису активно изјашњавали о ситуацији у Украјини.
Међутим, војне везе између руског тима, укључујући неке од освајача медаља у Токију, и спортског клуба ЦСKА могле би да доведу до тога да неким спортистима ипак буде забрањено учешће, по правилима Светског теквондоа.
Министарство одбране Русије саопштило је раније да је 71 медаља освојена на Олимпијским играма у Токију укључивала 45 спортиста који су били повезани са чувеним московским великаном.
Руководеће тело светског теквондоа је навело да ће нагледати процес верификације како би се осигурала строга неутралност појединачних неутралних спортиста и особља.
Руски спортисти су пропустили Светско првенство у теквондоу прошле године у Мексику због ситуације у Украјини, док су на шампионату одржаном 2019. освојили четири медаље.
*Погледајте најновију епизоду емисије Спутњик спорт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала