- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: „Солнцепек“ ствара панику код непријатеља /видео/

© Sputnik / Evgeni Biyatov / Уђи у базу фотографијаМеждународный военно-технический форум "АРМИЯ-2016". День второй
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2016. День второй - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Ваздушно-десантне јединице су први пут у историји добиле тешке вишецевне ракетне лансере ТОС-1А „солнцепек“ који се примењују у специјалној војној операцији у Украјини, саопштило је Министарство одбране Русије.

„У Саратовској области су Јединици за радијациону, хемијску и биолошку заштиту (РХБЗ), која се налази на првој линији одбране, први пут предати тешки вишецевни ракетни лансери ТОС-1А 'солнцепек' Ваздушно-десантној војсци Оружаних снага Русије. Предаја модернизованих ракетних лансера јединицама се догодила први пут у историји Ваздушно-десантне војске“, наводи се у саопштењу.

Како је навео начелних службе за РХБЗ пуковник Алексеј Гончаров, сличних система „нема у арсеналу колективног Запада, они изазивају панику код наших непријатеља“.

„Уверен сам да ће вешто коришћење овог оружја приблизити нашу победу“, додао је он.

„Солнцепек“ је показао добре резултате приликом уништавања утврђених опорних тачака непријатеља током специјалне војне операције, наведено је у Министарству одбране. Паљба се врши помоћу најновијих софтверских система топогеодезичке везе током које се координате тачака које се везују одређују у односу на контурне тачке топографских мапа. Од ТОС-1А се, чак и у рововима, ништа не може сакрити.
Посаде које се шаљу у зону спеијалне војне операције су показале спремност технике и војске за реализацију задатака, додали су у руском Министарству.
Тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1А „солнцепек“ направљен је на бази система „буратино“ 2001. године. Систем је предвиђен за уништавање лаких оклопних возила, аутомобила, зграда, утврђења и људства противника на удаљености до шест километара. Опремљен је модернизованим лансирним системом, као и аутоматизованим системом за навођење.
„Солнцепек“ се активно користио у борби против терориста како у Сирији тако и у Ираку.
Ракетни систем ТОС-1А  „солнцепек“ - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
РУСИЈА
„Пржи све што му се нађе на путу“: Украјински војници се жале на руски „солнцепек“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала