- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта чека Црну Гору послије Мила

© AP Photo / Risto BozovicСлавље у Подгорици у ноћи између недеље и понедељка после другог круга председничких избора
Славље у Подгорици у ноћи између недеље и понедељка после другог круга председничких избора - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Након другог круга предсједничких избора у Црној Гори, на којима је Јаков Милатовић са 60 одсто гласова побиједио актуелног предсједника Мила Ђукановића, славило се на улицама Подгорице и осталих црногорских градова, али и логично постављало питање шта даље очекује Црну Гору, назире ли се крај политичке кризе или слиједе нова превирања.
Пред Црном Гором су парламентарни избори заказани 11. јуна на којима ће се, по многим оцјенама, добити потврда нове политичке реалности и подјеле власти.
Душко Вуковић, аналитичар медија, за Спутњик каже да се могао очекивати овакав расплет на предсједничким изборима одржаним јуче у Црној Гори.
“Оно што је било видљиво, сондаже јавног мњења, све што се могло прочитати на друштвеним мрежама, говорило је да је побједа Јакова Милатовића извјесна, али не и оволико убједљива у крајњем скору, што се није могло претпоставити прије другог круга избора. Подршка коју је Милатовић добио није само математички збир подршке коју су имали кандидати који су били против Ђукановића, већ и неки моменат који се у политици не догађа тако често. Побједа Јакова Милатовића је побједа оних који су жељели пораз Мила Ђукановића, након дугугодишње владавине, а не нека магична привлачност новог политичког фактора на сцени. Ово јесте преломни тренутак, у том смислу што Црна Гора улази у једну нову политичку динамику која би требало да донесе нешто ново, неку нову политичку извјеснот и стабилизацију, али то ће зависити и од вањских фактора, од ширег контекста, догађања у региону, Европи, свијету”, истиче Вуковић
По његовом мишљењу, слиједи занимљив период, а на политичким актерима који представљају нову политику у Црној Гори је задатак да га што боље искористе и да покажу већу озбиљност него након августовских избора 2020. године..

Логичан наставак процеса из 2020. године

Наш саговорник вјерује како ће парламентарна већина од прије двије године, након парламентарних избора 11. јуна наставити да шири свој политички простор, али је питање коме ће отићи више гласова и како ће они бити распоређени.
“Тренд који је почео са појавом Покрета Европа сад може довести да они постану нова најјача политичка снага унутар блока који је против ДПС-а, али је велико питање ко ће бити њихови савезници од осталих политичких партија на том блоку. Вјерујем да нас очекују неке занимљиве промјене. Можда се појаве и неке нове политичке партије попут Преокрета, који је учествовао на локланим изборима у Подгорици и Даниловграду, а који представља неку нову љевицу ближе центру”, истиче Вуковић.
Веско Пејак из Алтернативе каже да је побједа Милатовића логичан наставак онога што се догодило 30. августа 2020. године, јер је тада Ђукановић имао скоро 50 одсто подршке, али пошто је на парламентарним изборима изгубио инструменте власти, сада је добио 40 одсто подршке бирача.
“ Мислим да ДПС нема више ни 40 одсто подршке, јер вјерујем да су захваљујући махинацијама, куповином личних карата, намаклли неколико процената подршке, зато је НВО Алтернатива и поднијела на дестине кривичних пријава”, истиче Пејак.

Како је Мило постао реметилачки фактор

Душко Вуковић указује и на грешке које је Мило Ђукановић направио, како констатује, одмах након референдума 2006. године.
“Ђукановић је након референдума, умјесто да покрене инклузивну политику, својом радикалном неинклузивношћу партију на чијем је челу и себе представио као јединог браниоца Црне Горе и њеног националног идентитета.Том подјелом је одбијао не само оне који се другачије национално осјећају, већ и умјерене нерадиклане Црногорце који су жељели да живе у складу и хармонији са својом браћом, кумовима, пријатељима, дакле, људе који се изјашњавају као Црногорци, али не негирају дио свог српског идентитета. Ђукановић је тако правио једну оштру подјелу. Зато је постојала стална напетост у политици и друштву која је блокирала само друштво и он је зато био реметилачки фактор,” сматра Вуковић.

Пејак: У Црној Гори се може поновити хрватски сценарио

Кад је реч о даљој судбини Ђукановића, Веско Пејак истиче да у Алтернативи мисле да се у Црној Гори може поновити хрватски сценарио, када је ухапшен тамошњи премијер Иво Санадер, а то је био услов уласка те земље у ЕУ.
“Мислим да се нешто слично може десити и Ђукановићу, јер ЕУ тражи нову чланицу на Западном Балкану и мислим да би Ђукнановић могао, због корпуције, и умјешаности у организовани криминал, да доживи исту судбину. Мислим да је Мило Ђукановић постао баласт и за своју партију, али и за своје пословне партнере, јер њима би исто одговарало да се он жртвује, а они да наставе са пословима и да покушају да легализују свој новац”, каже Пејка.
По његовој оцјени, ДПС-у је једина шанса да на његово чело дође Игор Лукишић или неко из тог другог ешалона и да се партија обнови изнутра, са новим кадровима.
“Јер више не пали прича Ђукановића, ни у мањинским срединама, како ће доћи “зли Срби” и све их уништити или обрнуто како ће неподобни бити протјерани из Црне Горе”, каже Пејак за Спутњик.
Када су у питању наредни избори мисли да ће доминирати прича о економији, владавини права...
“Црна Гора је пред банкротом, нама треба да се економски опоравимо, наш здравствени систем је у колапсу, наш безбједоносни систем је слаб, хапсе се само они за које Еуропол пошаље извјештаје...Свему томе је ДПС и допринио својом политиком. Сматрам да ће зато они на наредним изборима добити до 30 одсто подршке”, закључује Пејак.
Актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић гласао је у Подгорици  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РЕГИОН
Ђукановић: Црна Гора је изабрала, ја тај избор поштујем
Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РЕГИОН
Прва реакција Матије Бећковића на пораз Мила Ђукановића
Јаков и Милена Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РЕГИОН
Како је Црна Гора гласала по општинама: Да ли је Подгорица највеће изненађење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала