- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ултиматум британској Влади због руских тенисера

© AP Photo / Kamran JebreiliНовак Ђоковић и Данил Медведев
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Бивши први рекет света, олимпијски шампион Јевгениј Кафељников, коментаришући за РИА Новости одлуку да се руским атлетичарима пусти долазак Вимблдон, истакао је заслуге Асоцијације тениских професионалаца (АТП) и Женске тениске асоцијације (ВТА) које су дале ултиматум британској Влади и тако је приморале на овакву одлуку.
Престижни „Ол Ингланд клуб“ огласио се поводом промене одлуке о учешћу руских и белоруских тенисера на Вимблдону, а услови да они играју у Лондону су неутрална застава и уздржавање од јавне подршке Русији.
„За мене је одлука очекивана, апсолутно није изненађење. Још једном смо добили доказе колико су јаке АТП и ВТА организације које се боре за своје спортисте. Не могу да потврдим ову информацију, али сам чуо да су поставили ултиматум британској Влади да у случају неприхватања поени за Вимблдон неће бити додељени. Осим тога, запретили су им да ће им одузети могућност да одрже низ турнира који претходе Вимблдону. Нисмо могли да издржимо такав притисак са те стране и били принуђени да признају, што ме веома радује. Што се тиче неутралног статуса, нашим спортистима није стран, он ће бити са нама још дуго. И нико од њих нема државно финансирање“, рекао је Кафељников.
Русима и Белорусима је дозвољен приступ АТП и ВТА турнирима у неутралном статусу, a 2022. године руским и белоруским спортистима није било дозвољено да учествују на турнирима у Британији.
Као одговор, АТП и ВТА су одлучили да не додељују бодове на Вимблдону, а такође су казнили Британску асоцијацију казном од милион долара.
Совјетска тенисерка, а сада ТВ коментаторка Ана Дмитријева, разговарајући за РИА Новости о пријему руских спортиста на Вимблдон, рекла је да су организатори турнира схватили своју грешку прошле године.
После прошлогодишње суспензије било је много дискусија на ову тему. Сви су на крају дошли до закључка да је грешка. Ништа се није могло променити, али су се надали да ће овога пута организатори донети другачију одлуку. Наравно, у нашем време, ништа није немогуће. Све је ишло ка овоме. Није ни чудо, пре неки дан принцеза од Велса, Кетрин Мидлтон, рекла је да је спремна, у складу са традицијом, да лично уручи награде за победу, укључујући и Русе“, рекла је Дмитријева.
*Погледајте најновију епизоду емисије Спутњик спорт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала