- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: ИД картице Отвореног Балкана до краја године

© Tanjug / RADE PRELIĆАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да ће ИД картица Отвореног Балкана бити спремна до краја године. Реч је о картици са којом ће грађани Србије, Северне Македоније и Албаније моћи да приступе јединственом тржишту радне снаге у ове три државе.
Вучић је додао да је један од најважнијих договора који је постигнут са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским током боравка у Верони о почетку функционисања јединственог тржишта рада и јединственог економског тржишта у оквиру иницијативе Отворени Балкан.
"Ми имамо све већи проблем са радним местима, некада смо имали проблем са тиме да су сви незапослени, сада имамо читаве области где нам је потребно запошљавање људи са стране. Сличан је случај и са Северном Македонијом и Албанијом и свакоме је добродошло да на тржишту рада може да размењује и људе и искуства и то је један од најважнијих договора после којих могу да кажем да почиње да нам функционише не само јединствено тржиште рада већ и јединствено економско тржиште у свим најбољим назнакама", рекао је Вучић за ТВ Пинк.
Он је рекао да ће процедура бити поједностављена, кликом на мобилном телефону, као и да ће таква опција бити у потпуности актуелна крајем јуна, евентуално почетком јула ове године.
Председник је подсетио на увођење јединственог система електронске наплате путарине за путеве у Србији, Северној Македонији и Албанији и рекао да се очекује да се пре краја године уведе и ИД картица Отвореног Балкана.
"Тада ћемо разговарати са представницима свих бизниса, хотелијере, да обезбедимо што је могуће већи простор за попусте, за људе који долазе из Отвореног Балкан. Да ли ће то бити негде два, три, негде пет негде и 10 одсто попуста, не знамо, али биће огромна корист за људе који припадају Отвореном Балкану", рекао је председник.
Вучић је најавио да ће бити све више погодности као и да ће бити учињено све да ове године не буду редови на граничним прелазима и чекања од по неколико сати ка Грчкој, али и обрнуто, ка Београду, Мађарској и Аустрији.
"То ћемо да направимо не само хардверским ширењем, што ће бити завршено до марта следеће године, ширењем самог прелаза, већ и другачијим понашањем цариника наших земаља, што ће људима доста да олакша живот, све оно што је за интересе обичног човека најважније, а не видим шта би за нас било важније од тога", рекао је Вучић.

"Италија види Србију као поузданог и важног пријатеља на Балкану"

Вучић је рекао да је са премијерком Италије Ђорђом Мелони имао садржајан и добар састанак и истакао да Италија види Србију као поузданог, стабилног, малог, али важног савезника и пријатеља на Балкану.
Вучић је рекао да посету Мелони Србији очекује пре краја године.
Он је рекао да је Мелони са њим и премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитров Ковачевским и Едијем Рамом разговарала детаљно и дуго о свим питањима и да је разговор био суштински добар.
Вучић је рекао да је са Ковачевским и Рамом током посете Италији, прве ван земаља чланица иницијативе Отворени Балкан, имао важне састанке, јер су осим са Мелони, имали прилике да разговарају и са другим важним италијанским званичницима.
Он је пренео да је са Мелони разговарао о свим важним питањима билатералне сарадње и односу према ЕУ као и свукупним односима и ономе што може да се учини да би се ти односи унапредили.
Подсетио је и на недавно одржан бизнис форум са Италијом у Београду и колико је био важан за Србију, односно за раст трговинске размене.
Вучић је рекао да је Италија тренутно на трећем месту по трговинској размени са Србијом, али да очекује да ће када почне производња Стелантисовог аутомобила у Крагујевцу да се попење на друго или прво место.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала