- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски аналитичар: САД ће приморати највеће партије да формирају владу како би Софија ушла у рат

© AP Photo / Vadim GhirdaБивши бугарски премијер Бојко Борисов
Бивши бугарски премијер Бојко Борисов - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Недавно одржани парламентарни избори у Бугарској нису показали ништа ново, пише политички аналитичар Валентин Вацев у свом чланку за лист „Труд“.
Према његовом мишљењу, избори су морали да се одрже само зато што америчка амбасадорка Херо Мустафа није успела да убеди партије „Герб“ и „Настављамо промене“ да формирају заједничку владу.
„Трошкове за ове изборе најбоље је послати као чек или неки платни документ америчком Стејт департменту, јер се (изборима) морало прибећи зато што Херо Мустафа није извршила свој задатак“, сматра експерт.
Међутим, овога пута највећим посланичким групама, које прошли пут нису могле да формирају владу због противречности, биће објашњено „у њима доступној форми“ да геополитичке задатке треба решавати без обзира „ко кога воли и ко кога мрзи“. Према речима Вацева, то ће учинити нови амерички амбасадор Кенет Х. Мертен, који у Бугарску треба да стигне на пролеће.
„И принудиће их да формирају велику коалициону владу која ће преузети одговорност за земљу уочи треће етапе рата у Украјини... Историја нема времена да се бави духовним особинама Бојка Борисова (лидера ‘Герб-а’) или песничком душом Христа Иванова (копредседавајућег ‘Демократске Бугарске’). Историја неће чекати да види шта ће бити са њиховом мржњом. То они могу да пишу у својим мемоарима или плачу својим женама. Али морају да направе радничку владу како би Бугарска на најуспешнији начин ушла у рат. Међутим, то можда неће бити потребно ако се трећа фаза, о којој смо говорили, одложи. Или ако у међувремену не почну неки преговори“, оценио је Вацев.
Према његовим речима, трећа фаза војног сукоба могла би почети у другој половини априла и прећи у отворену форму, а не да остане рат преко прокси-учесника.
„У Западној Украјини очекују да пољска влада неће издржати и да ће ући у рат, уплашена и узнемирена што Украјина више не може да се брани“, сматра стручњак.
Подсетимо, у Бугарској су 2. априла одржани ванредни избори, док су претходни одржани у октобру 2022. И тада и сада, највећи број гласова освојили су блок „Герб“-СДС и партија „Наставите са променама“ (овај пут у коалицији са „Демократском Бугарском“).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала