- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Улазак Финске у НАТО приморава Русију да предузима контрамере

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаВојници током прославе Дана падобранаца на Црвеном тргу у Москви
Војници током прославе Дана падобранаца на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Ширење НАТО-а приморава Русију да предузме контрамере како би осигурала сопствену безбедност и у тактичком и стратешком смислу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Кремљ сматра да се тиме поново погоршава ситуација. Ширење НАТО-а је напад на нашу безбедност и националне интересе Русије. Управо тако гледамо на то. Наравно, то нас приморава да предузимамо контрамере како бисмо осигурали нашу безбедност у тактичкој и стратешкој сфери“, рекао је Песков.
Како је прецизирао, контрамере ће бити онакве какве Русија буде сматрала неопходним.

„Пажљиво ћемо пратити шта ће се дешавати у Финској, како ће северноатлантски блок користити територију Финске у смислу распоређивања оружја, система, инфраструктуре која ће бити близу наших граница и која ће нас потенцијално угрожавати. У зависности од тога ћемо и доносити мере. Наша војска ће вас о свему благовремено обавестити“, додао је портпарол Кремља.

Песков је такође казао да улазак Финске у НАТО не може а да не утиче на природу билатералних односа са Москвом, јер је НАТО непријатељска структура.
Такође је објаснио да се ситуација са уласком Финске у НАТО суштински разликује од проблема са Украјином, јер Финска „никада није била анти-Русија и са њом није било спорова, док је са Украјином дијаметрално супротна ситуација и потенцијално много опаснија“.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да ће Финска ући у НАТО 4. априла када ће застава земље бити подигнута у седишту Алијансе у Бриселу.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СВЕТ
Столтенберг: НАТО неће распоредити војску у Финској без дозволе те земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала