- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Звиждали су Новаку због „црвеног“ – он је пронашао решење и у дресу Србије добио пехар од легенде

© AFP 2023 / PEDRO ZENKLНовак Ђоковић, Еузебио, Ешторил
Новак Ђоковић, Еузебио, Ешторил - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Почетак априла традиционално је резервисан за сезону на шљаци. Међу првим турнирима на овој полози је онај који се игра у португалском граду Ешторилу, а иако тамо нема најбољег тенисера на свету Новака Ђоковића, чувена прича о његовом учешћу из 2007. и даље је хит.
Наиме, као велики љубитељ фудбала, Ђоковић је у недељу увече отишао на највећи лисабонски дерби, Бенфика - Спортинг, и тако прпопустио традиционалну журку тенисера.
Следећег дана председник Бенфике му је послао поклон, црвени дрес са његовим презименом на леђима. Ђоковић је изашао у том дресу на терен и доживео гласне звиждуке и увреде од стране публике.
Оно што Србин тада није сигурно знао је да је Бенфика популарна у Лисабону, док Спортинг као специфичан клуб има изразито велику базу навијача баш у Ешторилу.
У првом колу Новак је после елиминације Андрејева у три сета обукао дрес Бенфике и остао збуњен због звиждука с трибина.
Организатори су му се извинили и објаснили у чему је неспоразум, што је натерало касније Ђоковића да се нашали на конференцији за медије. Затим је Новак стигао до финала где је победио Француза Гаскеа и освојио титулу.
После победничког поена Србин је бацио дрес Бенфике у публику што је значило да је морао да пронађе неки нови за церемонију доделе трофеја.
А онда је поново извукао црвени дрес из торбе. Био је то дрес репрезентације Србије који је на крају исполиван шампањцем. Ђоковић је, дакле, само једном играо у Ешторилу, али је и тада учинио да тај турнир остане запамћен у историји.
Новак је трофеј намењен победнику у Ешторилу примио лично од чувеног Еузебија једног од највећих фудбалера свих времена.
Остао је веран навијач Бенфике и после тог турнира, а клуб из Лисабона му је 2011. поклонио нови црвени дрес са бројем један, када је Ђоковић први пут у каријери постао најбољи тенисер света.
*Погледајте најновију епизоду Спутњик спорта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала