- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг позвао НАТО да повећава нелеталну помоћ Украјини

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Чланице НАТО-а повећавају средства за нелеталну помоћ Украјини, укључујући гориво, лекове, системе везе и понтонске мостове, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
„Повећали смо хитну нелеталну помоћ Украјини преко НАТО фонда, ради се о горивима и мазивима, медицинском материјалу, мобилним сателитским системима и понтонским мостовима“, прецизирао је Столтенбер после састанка комисије Украјина-НАТО у Бриселу.
Он је додао да су се бројне земље већ обавезале на нова финансирања овог фонда.
„Друга обећања ће уследити наредних недеља и месеци“, рекао је Столтенберг.
Он је рекао и да су земље НАТО-а пружиле подршку Украјини у износу од око 150 милијарди евра, укључујући 65 милијарди војне помоћи.
Столтенберг је додао да су чланице НАТО-а на састанку комисије потврдиле да ће наставити да подржавају Украјину „колико год буде потребно“ и да већ повећавају производњу муниције и наоружања за испоруку Кијеву.
Према његовим речима, савезници у Алијанси „већ повећавају производњу оружја и муниције“, а такође испуњавају своје обавезе у обучавању украјинских војника и испорукама напредног наоружања.
„Државе-чланице НАТО-а појачавају подршку Украјини. Први тенкови ‘леопард’ и ‘челенџер’ стигли су у Украјину“, саопштио је генерални секретар.
Он је додао да ће „вишегодишњи програм помоћи повећати интероперабилност, ојачати одбрамбене и безбедносне институције... То ће Украјину приближити евроатлантској породици“.
Столтенберг, међутим, није одговорио на питање да ли ће лидери Алијансе разматрати чланство Украјине на самиту који ће бити одржан на лето, истакавши да је садржајан разговор на ову тему могућ само ако „Украјина буде очувана као суверена нација“.
Став НАТО-а о чланству Украјине је непромењен, она ће постати чланица Алијансе, као што је више пута речено на самитима. Али сви схватамо да је за значајан напредак по овом питању први корак очување Украјине као независне нације. Стога НАТО пружа Украјини невиђену подршку и наставиће то да чини“, констатовао је Столтенберг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала