- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Десет највећих претњи за човечанство

CC BY 2.0 / Flickr / World Meteorological Organization / Невреме
Невреме - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Научници су представили 10 највећих претњи за опстанак наше цивилизације и будућност човечанства, а на врху ове листе се налазе климатске промене.
Студија Лука Кемпа и коаутора, објављена прошле године у званичном часопису Америчке академије наука (PNAS), сугерише да климатске промене могу да имају катастрофалне последице за човечанство, преноси Сајенс њуз (Science News).
Подаци који су наведени у овој и сличним студијама о клими ипак не треба да буду разлог за очај, већ позив на делање, истиче се у чланку.
Сајенс њуз предлаже читаоцима да погледају јапански анимирани филм „Принцеза Мононоке“, који према њиховом мишљењу добро илуструје претње које проистичу из промена климе.
На другом месту се налази претња нуклеарног рата, а препоручени филм је црна комедија Стенлија Кјубрика „Доктор Стрејнџлав или: Како сам научио да не бринем и заволео бомбу“.
Трећа најозбиљнија претња су, према Сајенс њуз, пандемије, чије су последице приказане у филму „Ја сам легенда“.
На четвртом месту се налазе претње које представљају социјални медији, а пример је филм „Не гледај горе“ са Леонардом ди Каприом.
Пета је нестабилност комплексних система („Ефекат лептира“- наслов, не и сам филм), док место број шест и седам заузимају квантни компјутери („Њушкала“) и вештачка интелигенција („Терминатор“).
За нашу цивилизацију би био фаталан и нестанак пчела (анимирани „Пчелац Бери Медић“), као и евентуални ударац астероида у Земљу („Армагедон“).
Листу затвара мало вероватна инвазија ванземаљаца, коју читаоци могу да замисле уз филм „Рат светова“.
Старац - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је потребно да би се живело 100 година: Научници дали одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала