- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хоће ли жене владати Подгорицом?

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆУлице Подгорице
Улице Подгорице - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Предсједништво Покрета Европа сад ће до петка донијети одлуку ко ће бити њихов кандидат за градоначелника Подгорице, потврдио је Спутњику Василије Чарапић, високи функционер те странке.
Чарапић је саопштио да се очекује да предсједник ПЕС-а Милојко Спајић закаже сједницу Предсједништва те партије на којој ће бити одлучено ко ће бити нови градоначелник главног града, умјесто Јакова Милатовића, који је био носилац листе на локалним изборима, али је прошле недјеље изабран за предсједника Црне Горе.
Нова подгоричка власт би првог човјека главног града могла изабрати 12. априла, након конститутивне сједнице новог сазива локалног парламента.
Такву могућност јуче је наговијестио досадашњи предсједник Скупштине Ђорђе Сухих након састанка са представницима партија које су на локалним изборима 23. октобра добиле одборнике, а ту опцију нису искључили ни поједини функционери тих партија.
Сухиха ће на мјесту шефа локалног парлмента замијенити докторка Јелена Боровинић-Бојовић, која је била носила листе Демократског фронта. На сједници 12. априла верификоваће мандате одборницима и изабрати предсједницу Скупштине.
Досадашњи градоначелник Подгорице Иван Вуковић (ДПС) јуче се одјавио са позиције која му је незаконито продужена од јула прошле године, када је реизабран након одлагања локалних избора у главном граду. Он је саопштио да ће 12. априла поднијети оставку и да се нада да ће нова парламентарна већина градоначелника изабрати истог дана.
Као Вуковићева насљедница помиње се чланица Предсједништва Покрета Европа сад (ПЕС) Оливера Ињац, која је била друга на изборној листи ПЕС-а на локалним изборима. Носилац је био Јаков Милатовић, који је у недјељу изабран за предсједника државе. Кандидати за градоначелника испред ПЕС-а су и Андреј Миловић, Тихомир Драгаш, а раније се помињао и Филип Ивановић.
Иако је више пута из побједничке коалиције помињано да је оваква подјела функција неспорна, одлазак Јакова Милатовића, који је био планиран за градоначелника, отворио је питање да ли је постигнути договор и даље на снази. Шеф Посланичког клуба Демократа Борис Богдановић рекао је недавно да је првобитни договор између Демократа, ПЕС-а, ДФ и УРА стављен ад акта јер је Милатовић одустао од функције градоначелника Подгорице.
Зграда Скупштине града у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
РЕГИОН
Проглашени коначни изборни резултати у Подгорици, слиједи смјена власти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала