- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Језиви црвени круг пречника 360 километара бљештао попут НЛО-а изнад Јадрана /фото/

CC0 / Pixabay / Илустрација
Илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Изнад централног дела Италије и Јадрана се у ноћи 27. марта могао видети прстен црвене светлости који је изгледао као призор из научно-фантастичних филмова. Иако је према тврдњама сведока ова појава била краткотрајна, фотограф Валтер Биното је успео да направи снимке, који су постали вирални и покренули гомилу теорија.
Ипак, убрзо су се огласили научници и објаснили о чему је реч. Појава је позната и као - емисија светлости и пертурбација веома ниске фреквенције услед извора електро-магнетних импулса, или скраћено ЕЛВЕ.
Пречник круга је у овом случају износио 360 километара, а он представља врсту пертурбација насталих у стратосфери или мезосфери услед интезивне електрификације грмљавине. Другим речима, када електромагнетни импулси муње погоде јоносферу наше планете у њеним горњим деловима долази до појаве црвене светлости.
Први пут су забележени 1990. године, а разлог за ово лежи у чињеници да су углавном видљиви само из свемира. Стручњаци тврде да је неколико њих ухваћено објективима камера НАСА, али да ова последња представља најбољу слику са Земље, пренела је „Национална географија“. И то све захваљујући моћној олуји која је захватила Анкону и произвела моћне електричне ударне таласе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала