Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опрезно са Приштином: Да ли смо ближи формирању ЗСО

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПлакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Уколико су Албанци заиста спремни и искрени у намери да испоштују формирање ЗСО по ономе што је договорено 2013/2015. године онда смо на добром путу, мишљења је Зоран Анђелковић, али и напомиње да се не треба радовати док не буде нечег конкретног.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију и шеф преговарачког тима Београда Петар Петковић изјавио је у Бриселу да је први пут у последњих неколико година у оквиру трилатералних разговора разговарано о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, као и да је усаглашен текст декларације о несталим лицима.
Да ли је ово назнака да је Приштина напокон спустила лопту када је ЗСО у питању или можемо да очекујемо нове турбуленције?

Опрезно са Приштином

Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да ако би била искрена спремност Приштине да формира ЗСО, то би био помак у добром правцу.
„Радујем се уколико је било напретка по питању формирања ЗСО и да је Приштина коракнула у том правцу, али ја не волим да око тог питања којим се бавимо већ 10 година будем сувише оптимистичан,“ опрезан је Анђелковић.
Како истиче, док не види да се ради нешто конкретно сем декларативног, неће се превише радовати.
„Али, свакако поздрављам у овом тренутку и чињеницу да су рекли да ће радити на томе,“ додаје Анђелковић.

Само дораде статута ЗСО

Кад је реч о Статуту ЗСО, о чему је говорио Петковић после разговора у Бриселу, Анђелковић подсећа да је предлог тог документа раније већ достављен.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СРБИЈА
Петковић из Брисела: Први пут о конкретним корацима за ЗСО, усаглашен текст о несталима
Петковић је, наиме, после састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком прецизирао да су причали о најконкретнијим корацима ка формирању ЗСО и шта управљачки тим треба да уради у складу са споразумима из 2013. и 2015, као и да је као први корак представљање нацрта Статута који је урадио управљачки тим у оквиру дијалога на високом нивоу.
„Још 2019. године имплементациони тим је доставио Бриселу, полазећи од споразума из 2013. и 2015. Године, предлог Статута за ЗСО, тако да се вероватно он дорађује и да се на њему ради а они знају који је даље договорен поступак. Али, тај документ постоји и сад само треба да се на њему ради и да се даље усаглашава,“ каже Анђелковић.
Наш саговорник напомиње да се треба држати строго онога што је договорено по питању ЗСО 2013/15 године, те да је реч о тачкама које се односе на овлашћења и на права које Заједница треба да има.
Анђелковић сматра да иако тако делује, чињеница је да ови разговори нису прошли глатко што је и сам Петар Петковић рекао, истичући да су разговори у Бриселу били „дуги и тешки“, али да је српска страна показала конструктивност и да поштује све на шта се обавезала уз јасно исказане црвене линије.
У Бриселу је био разговора и о енергетици а све што је Петковић изнео потврдио је и главни преговарач Приштине Бесник Бисљими, с том разликом што приштински представник није помињао ЗСО. Рекао је, међутим, да су разговарали о нацрту Управљачког тима о формирању општина са српском већином, и да ће се тиме бавити лидери на највишем нивоу.
Он је додао да је следећи састанак председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија планиран за другу половину априла.
Петковић и Бисљими састали су се први пут од како су председник Србије и премијер тзв. Косова разговарали у Охриду о путу ка нормализацији односа и анексу о примени европског плана за решење косовског питања.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
СРБИЈА
Борељ: ЕУ ће подржати текст Декларације о несталима постигнут између Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала