- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Лукашенко: Русија и Белорусија неће пропасти

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
У Кремљу је одржан састанак председника Русије и Белорусије, Владимира Путина и Александра Лукашенка.
Путин је на почетку састанка рекао да је саслушао Лукашенково обраћање скупштини и нацији и да је спреман да о томе разговара.
Он је напоменуо да има много питања која треба решити. Оценио је да је задовољан резултатима економске сарадње са Белорусијом.
„Желим још једном да вам честитам Дан јединства народа Русије и Белорусије, прославили смо га 2. априла. Морам да кажем да је много тога урађено као резултат нашег заједничког рада у свим областима. Понављам, разговараћемо о свему овоме сутра. То се тиче наше сарадње на међународној сцени и заједничког решавања питања осигуравања безбедности наших држава. Посебно је пријатно приметити резултате нашег рада у економској сфери“, рекао је Путин.
Са своје стране Лукашенко је изјавио да је 28 савезних програма реализовано скоро 80 одсто, а чести сусрети са Путином управо су повезани са чињеницом да није било кочења у спровођењу ових програма.
Белоруски председник је подсетио да су раније у оквиру изградње Савезне државе две земље усвојиле 28 програма за продубљивање интеграције у економској сфери.
Лукашенко је истакао да белоруска и руска економија неће пропасти, упркос притисцима који се на њих врше споља у виду рестриктивних мера.
„Све ћемо ово превазићи. Онај који се надао и предвиђао да ћемо пропасти... Ништа нисмо пропали. Тачно је да неће бити лако. А када је било лако? Издржаћемо и све ћемо урадити... Све ћемо превазићи. Треба нам мало времена“, оценио је Лукашенко.
Лукашенко је прошлог петка, обраћајући се народу и парламенту, између осталог предложио да се прекину борбена дејства у Украјини и прогласи примирје без права на премештање технике и преношење оружја са обе стране.
Званични део састанка одржаће се сутра, док су се председници сада састали да разговарају о свему у мирној атмосфери, како је приметио Путин.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније данас није искључио могућност да једна од тема може да уде и мировна иницијатива Лукашенка за решавање украјинског сукоба која предвиђа прекид ватре и забрану пребацивања снага за обе стране.
До састанка долази након што је руски лидер недавно саопштио да ће Русија распоредити тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији и то питање се, такође, може наћи на дневном реду.
Лидери ће разговарати о јачању сарадње у разним областима и наставити разговоре за неформалном вечером.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала