- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа: САД дозвољавају украјинским снагама да изводе нападе на нове руске регионе

Пратите нас
У току је 406. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Украјински дрон је пао у близини Запорошке нуклеарне електране. Настављају се борбе у Артјомовску (Бахмуту). Москва не види перспективе за преговоре са Кијевом, рекао је Дмитриј Песков.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 05.04.2023
Украјински портал "Страна" јавља да су у Купјанску, Харковска област, одјекнуле експлозије.
Пре експлозија на 30 минута била је проглашена ваздушна опасност.
Експлозије су се чуле и у Сумској области.
22:14 05.04.2023
Грчка неће испоручивати Украјини модернизоване тенкове „леопард 2“ и ПВО системе С-300 руске производње, изјавио је грчки министар одбране Николаос Панајатопулос.
Он је најавио да ће сутра у посету Грчкој доћи украјински министар одбране Александар Резников.
„Биће разних прича, много спекулација, анализа о томе да ће он доћи да тражи оружје, да ћемо дати авионе, С-300, ово, оно, биће разних гласина. Наш став је од самог почетка јасан и недвосмислен. Даћемо то што можемо да дамо, не дајемо ништа што би чак и мало да ослаби нашу сопствену безбедност“, рекао је министар пред посланицима парламента.
21:41 05.04.2023
Сједињене Америчке Државе не помажу Украјини да врши нападе ван њене територије, али дозвољава Кијеву да води војна дејства у новим регионима Русије, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.
„Не обезбеђујемо услове и не охрабрујемо Украјинце да изводе нападе ван Украјине“, рекао је он на брифингу.
Истовремено, представник Беле куће је приметио да Сједињене Америчке Државе настављају да дају украјинској војсци могућност да води војне операције како би заузела регионе који су се придружили Русији од 2014. године, односно Крим, ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област.
21:35 05.04.2023
У запорошкој области приведена су двојица информатора који су украјинским артиљерцима јављали координате, саопштио је представник полиције.
„Злочинци су наводили и кориговали ватру када су припадници Оружаних снага Украјине гранатирали положаје Оружаних снага (Русије) и цивилне инфраструктуре у насељима која се налазе у близини контакт линије“, рекао је он.
Информатори су ухваћени у напуштеној кући у Пологовском округу. Оперативци су у њој нашли средства за осматрање и везу. Притворенима прети дуготрајна затворска казна.
20:53 05.04.2023
САД рачунају да ће испоручити Украјини тенкове „абрамс“ до краја године, али обука украјинских војника за управљање овим тенковима још нису почеле, изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.
20:31 05.04.2023
Украјински пилот који је приведен у Брјанској области изјавио је приликом саслушања да је извршавао задатак за 50 хиљада гривни (око 1.250 евра) и да чак није ни знао да је прелетео у Русију. Његов задатак био је да лети за другим авионом и фотографише околину.
Он је са собом носио аутоматску пушку, шаржере и панцир који су му дали за „заштиту“.
Како је саопштио портпарол Руске гарде, пилот је летео помоћу средстава везе, а другог авиона није било.
20:02 05.04.2023
Пољски председник Анджеј Дуда уверен је да ускоро неће бити границе између Украјине и Пољске.
„Надам се да после рата неће бити физичке границе између Пољске и Украјине. Посебно кад Украјина постане део Европске уније. Да обични људи, када буду путовали из Украјине у Пољску, неће знати да је некада постојала та граница, да ће је препознавати само по неким зградама које тамо стоје, где су некада биле граничне провере“, рекао је Дуда, говорећи на пољско-украјинском форуму.
„Не сумњам да ће то тако бити“, додао је он.
19:55 05.04.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да су се Кијев и Варшава договорили о новом пакету војне помоћи.
Украјина ће, између осталог, добити авионе МиГ-29, оклопне транспортере „росомак“ и ракетне системе „пиорун“.
18:52 05.04.2023
Бела кућа је саопштила да је руски амбасадор Анатолиј Антонов у САД 30. марта био позван на разговор у Стејт департмент.
„Можемо да потврдимо да је амбасадор Антонов био позван у Стејт департмент 30. марта и да га је тамо примила заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд“, рекао је новинарима координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност Америке Џон Кирби.
Антонов је позван због привођења новинара америчког „Вострит џорнала“ Евана Гершковича.
18:51 05.04.2023
Украјина има јединице које су обучаване у позадини и још нису биле укључене у борбе, али су и даље прилично удаљене од линије фронта, изјавио је саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагин.
Он је додао да су руске снаге спремне на могућу контраофанзиву украјинске војске у Донбасу.
„Наша одбрана сада је ешелонирана прилично дубоко дуж целе линије фронта, на свим деловима – укључујући и Крим, и запорошки део, и угљедарски, и доњецки и авдејевски. Немамо једну линију одбране, већ неколико, понекад четири или више“, објаснио је Гагин за телевизју „Русија 1“.
Истовремено је напоменуо да сумња у квалитет резерви које је Кијев припремио за такву контраофанзиву. Према његовим речима, украјинске власти позивају неспособне за службу, малолетна лица и жене.
„Сумњам да је ових 40 хиљада људи о којима се говори, заиста обучени и заиста мобилисани. Сумњам у њихов квалитет, јер се, највероватније, мисли на оне људе који су практично насилно сакупљени широм Украјине, који су били подвргнути присилном мобилизацијом“, рекао је он.
18:34 05.04.2023
У Брјанској области Русије срушио се украјински лаки авион, саопштила је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ).
„Авион се срушио из непознатих разлога код села Бутовск“, прецизира се у саопштењу.
Руски граничари привели су пилота који је покушао да побегне на украјинску територију.
18:13 05.04.2023
Компанија „Украјинска оклопна возила“ саопштила је да је обновила серијску производњу минобацачких мина калибра 60 мм и испоручила украјинској војсци више од 100 хиљада јединица.
Према речима генералног директора компаније Владислава Белбаса, компанија користи принцип дистрибутивне производње. Ово је једини украјински минобацачки метак који производи војно-индустријски комплекс земље. Компанија је у производњи користила приступ НАТО-а. Муниција се може одмах користити на положајима без додатне припреме.
16:26 05.04.2023
Турска се није придружила санкцијама Русији и намерава да настави ову политику, изјавио је портпарол турског председника Ибрахим Калин у интервјуу за агенцију Анадолија.
„Нисмо се придружили санкцијама, јер оне нису уведене у оквиру УН. Истовремено, признајемо и подржавамо право Украјинаца на одбрану и заштиту, а такође бранимо принципе територијалног интегритета. Овакву уравнотежену политику водили смо и до сада и тако ћемо и наставити“, рекао је он.
16:23 05.04.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да су врата НАТО отворена за Украјину, али да она мора да се усклади са стандардима Алијансе.
16:05 05.04.2023
Британски носач авиона „Краљица Елизабета“ биће упућен у Средоземно море током ове године у циљу демонстрације војне моћи Британије против Русије и обуздавања „руске агресије“, пише лондонски „Тајмс“.
Лист наводи да ће носач предводити ударну групу на Средоземном мору четврти пут у последње четири године, а његово распоређивање омогућиће ловцима Ф-35 да лете над Црним морем.
15:41 05.04.2023
Служба безбедности Украјине оптужила је 15 компанија да наводно раде у интересу Русије.
„Служба безбедности и Државни истражни биро идентификовали су 15 компанија у Кијеву и области које су радиле у интересу земље-агресора. Утврђено је да рад ових предузећа контролише бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Владимир Сивкович, који је осумњичен за издају и шпијунажу“, наводи се у саопштењу СБУ на Телеграму.
Према подацима СБУ, ова предузећа су обављала своје активности у области трговине, финансија и транспорта, а такође пружала услуге у области некретнина.
Приход ових компанија од комерцијалних активности наводно је био усмерен на подршку Русији. Према подацима Државног истражног бироа, у среду су у 15 компанија извршени претреси.
14:08 05.04.2023
Владимир Зеленски у Варшави о могућем повлачењу украјинских трупа из Артјомовска: Ако буде постојала опасност од губитка људства због опкољавања, донеће се „правилна одлука“
Према речима пољског председника Анджеја Дуде, Пољска ће Украјини испоручити 14 ловаца МиГ-29, док ће себи оставити модернизоване верзије по стандардима НАТО.
Четири ловца су већ предата Украјини.
13:30 05.04.2023
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
◾Руске трупе осујетиле су контранапад Оружаних снага Украјине у Северску, у ДНР;
◾У правцу Доњецка украјинска војска је изгубила више од 410 војника и плаћеника;
◾Руске трупе су ликвидирале више од 80 украјинских војника на правцу Красног Лимана;
◾Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције Оружаних снага Украјине у ДНР и Запорошкој области;
◾Оружане снаге РФ осујетили су активности 5 украјинских диверзантских група у правцу Купјанска;
◾Оружане снаге Русије су погодиле командне центре и осматрачнице батаљона две бригаде Оружаних снага Украјине;
◾Оборен је украјински МиГ-29 у ДНР.
13:23 05.04.2023
Једна особа је повређена у нападу дроном са експлозивом у Суземском округу, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомаз. Како је истакао, нема материјалне штете.
11:04 05.04.2023
Украјинске снаге завршиле су припреме за контраофанзиву у Запорошкој области, рекао је Владимир Рогов за Спутњик.
"Спремни су и чекају зелено светло. То може да се деси у сваком тренутку. И ми смо спремни да дочекамо непријатеља", истакао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала