Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Војска Србије вежба са војском Америке - изузетак од суспензије свих вежби са страним снагама

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбранеВежба "Платинасти вук 2021" код Бујановца у којој учествују војници из девет земаља и Војска Србије
Вежба Платинасти вук 2021 код Бујановца у којој учествују војници из девет земаља и Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Вежба „Платинасти вук 23“ биће одржана средином јуна на југу Србије, а на њој ће учествовати војске САД, Србије и 10 партнерских држава, рекао је министар одбране Милош Вучевић.
У одржавању те вежбе „нема никаквих скривених сигнала и порука или пробних балона“, а Србија не напушта курс војне неутралности, рекао је Вучевић за Телевизију Б92.

Влада Србије одобрила вежбу

„Процена војног врха, Генералштаба и Министарства одбране била је да се обратимо Влади Србије да се дозволи та једна међународна војна вежба, највећа на територији наше државе. То је јавна одлука Републике Србије. Вежба ће бити на југу Србије, са 11 земаља партнера, у јуну ове године. Нити је то назнака, скривена или јавна, да Србија напушта курс војне неутралности. То је процена Министарства одбране и државе да је та војна вежба корисна за припаднике Војске Србије, који јачају своје способности и ниво обуке кроз такав вид војних вежби“, рекао је Вучевић.
Министар одбране је додао да су се водили према користи и значају те вежбе за нашу војску, али и међународном угледу Војске Србије.
„Ја сам поносан што је наша држава заузела и задржала тај курс војне неутралности, који је данас веома оспорен. Нико није одушевљен када то кажете. И једни и други, трећи и пети, сматрају да треба да будете сврстани негде, јер ако нисте онда сте де факто против њиховог војног савеза. Ми врло гласно и јасно кажемо све оно што је наша политика. Нема ту никаквих тајних ствари, пактова. Зна се која је политичка позиција Србије, зна се који је наш однос“, нагласио је Вучевић.
Одржавање вежбе још раније је најавио виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле, када се на Твитеру захвалио председнику Србије Александру Вучићу на конструктивном ангажману у дијалогу Београда и Приштине у Охриду. Шоле се тада захвалио Србији и на поновном ангажовању са САД у одбрамбеним војним вежбама, уз хештег „Платинасти вук“.
© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеМеђународна војна вежба „Платинасти вук 21“
Међународна војна вежба „Платинасти вук 21“ - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Међународна војна вежба „Платинасти вук 21“
Последњи пут вежба „Платинасти вук“ одржана је на југу Србије 2021. године. Тада су учествовале снаге БиХ, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, САД, Словеније, Велике Британије, Француске и Србије.
Како наводи Војска Србије, „Платинасти вук“ је вежба које се реализује у Србији од 2014. године са идејом да се осим непосредне припреме за учешће у мултинационалним операцијама да подстицај за развој базе „Југ“ као регионалног центра за обуку.

Изузетак од обуставе вежби за страним партнерима

Иначе, у Закључку Владе Србије о ситуацији у Украјини, донетом у фебруару прошле године, у тачки 9. наводи се следеће:
„Полазећи од принципа војне неутралности Републике Србије, а имајући у виду страховите притиске којима је држава Србија изложена, потребно је да се све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег“.
Из Министарства одбране саопштили су да је „закључком Владе Републике Србије од 16. марта 2023. године, одобрена реализација међународне тактичке вежбе 'Платинасти вук 23', чиме је та вежба изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству“.
„Разлог за доношење овакве одлуке је испуњавање преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама", навели су из Министарства одбране у одговору на питање РТ Балкан.
Министарство одбране навело је да ће „међународна тактичка вежба 'Платинасти вук 23' бити одржана од 16. до 30. јуна 2023. године у Републици Србији заједно са више партнерских земаља са којима Војска Србије учествује у мултинационалним операцијама“.
„Циљ ове вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама“, наводе из Министарства одбране и посебно истичу да мораторијум на међународне војне вежбе још увек траје, те да је ова вежба с НАТО - изузетак.
„Напомињемо да је и даље на снази Закључак Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године, којим се прекидају и одлажу све активности у вези са вежбама са страним партнерима“, наглашавају из Министарства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала