Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бисљими: Лајчак предложио редослед корака – прво једна страна нешто уради, па друга

© Фото : Јутјуб/КоссевБесник Бисљими
Бесник Бисљими - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Заменик косовског премијера и главни преговарач у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими пренео је да је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак на састанку у Бриселу предложио редослед корака у имплементацији – прво једна страна нешто уради, па онда друга.
Бисљими је, у интервјуу за Калџо, рекао да су на дневном реду састанка у уторак биле две тачке.
"Прва је била разговор о примени анекса договореног у Охриду, а друга разговори о актуелним питањима. У првом делу, најважнији део дискусије се односио на кораке које морамо да предузмемо у наредним данима и који произилазе из основног споразума и имплементационог анекса. На пример, разговарали смо о редоследу корака“, пренео је он.
Бисљими је казао да је предложен принцип по коме се не може приступити имплементацији свих тачака одједном, јер би то могло створити неравнотежу, тако да једна страна добија превише и не буде у обавези да нешто понуди, преноси Косово онлајн.
"Лајчакова идеја је да постоји редослед корака, да једна страна уради нешто, а онда друга страна", објаснио је.
Бисљими је додао да ће до петка две стране послати своје коментаре на овај предлог о редоследу.
"Овде не можемо да кажемо да Косово нешто ради или Србија нешто ради, већобе стране. Договорили смо се да до петка пошаљемо своје коментаре у вези са редоследом корака и на основу тих коментара биће објављен наредни нацрт, па ћемо се поново састати и договорити“, указао је Бисљими.
Када је реч о договору у вези са несталим особама, Бисљими је рекао да су у августу били близу договора и да је Аљбин Курти потписао споразум, али то није учинио Александар Вучић.
"Затим је уследио документ који је изменио Лајчак у септембру и јуче смо о овом документу разговарали и предлагали нешто што ће нас довести до тога шта Србија прихвата и договорили смо се да овај документ буде потписан", додао је Бисљими.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала