- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дан када су гореле књиге у Београду – покушај брисања једног народа

© Sputnik / Лола Ђорђевић Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије
 Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Страдање Народне библиотеке Србије приликом бомбардовања у Другом светском рату обележено је 6. априла церемонијом на Косанчићевом венцу. Управник Народне библиотеке Владимир Пиштало најавио је обнову Библиотеке у виду Меморијалног центра, а министарка културе Маја Гојковић положила је цвеће и симболично оставила књигу на месту разарања.
Министарка Гојковић је истакла како за српски народ 6. април не представља само дан којим је немилосрдним бомбардовањем престонице и страдањем недужних цивила отпочео Други светски рат, већ и дан када је као резултат подмуклог чина уништена културна грађа једног народа која је обухватала раздобље од готово хиљаду година.
Већ дуже од осам деценија, питамо се зашто је неко националну библиотеку, као сведочанство постојања једног народа, изабрао за легитимну мету и одлучио да је до темеља разори. Као резултат тог подмуклог чина, у пламену храма културе данима је горело више од сто рукописних књига на пергаменту, личне библиотеке бројних великана српске културе, дела старе српске књижевности, вредне збирке докумената и писама значајних за политичку, културну и књижевну историју, рекла је Гојковић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије
 Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије

Изградња Меморијалног центра

Управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало описао је паљење библиотеке као можда и највећи појединачни злочин над културном баштином у Другом светском рату. Он је најавио изградњу Меморијалног центра на месту некадашње зграде библиотеке.
За нас ово није рупа. Овде одржавамо читања и доделе награда. За нас је ово и даље библиотека. Али у објективној стварности, на месту где се до 6. априла 1941. налазила прва зграда Народне библиотеке сада зјапи рупа. То место је осамдесет година отворена рана на телу Београда и Србије. Време је да ову рану зацелимо. Време је да обновимо Библиотеку на Косанчићевом венцу као Меморијални центар. Пред њом ће горети вечити пламен, рекао је Пиштало.
© Sputnik / Дејан СимићЗграда библиотеке на Косанчићевом венцу погођена је 6. априла 1941. године приликом немачког бомбардовања Београда и велики део књижног фонда је тада уништен
Зграда библиотеке на Косанчићевом венцу погођена је 6. априла 1941. године приликом немачког бомбардовања Београда и велики део књижног фонда је тада уништен - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Зграда библиотеке на Косанчићевом венцу погођена је 6. априла 1941. године приликом немачког бомбардовања Београда и велики део књижног фонда је тада уништен

„Страшни суд“

Нацистичка Немачка је без претходне објаве рата у зору 6. априла 1941. године извела операцију „Страшни суд“ приликом које је сручила тоне бомби на Београд. Народна библиотека, која се тада налазила на Косанчићевом венцу, сравњена је са земљом. Након прва два надлетања и бацања обичних бомби, треће бомбардовање изведено је запаљивим бомбама, због којих је најважнији српски културно-историјски објекат горео читава два дана.
© Фото : Архива Дејана РистићаНекадашња Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу
Некадашња Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Некадашња Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу
Пламен је однео личне заоставштине и библиотеке Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића и других. Књижни фонд од пола милиона свезака, рукописи и повеље које су датирале од 12. до 17. века, картографска збирка, сви инвентари и каталози нестали су у пламену. Књиге на страним језицима које су покривале период од осамсто година као и целокупна преписка значајних личности из културне и политичке историје Србије и Југославије, отишле су у неповрат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала