- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Делио је сцену са Мајлсом Дејвисом, био је трубач светског гласа

CC BY-SA 2.5 / Wikipedia/OhWeh / Душко Гојковић
Душко Гојковић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Душкова труба звучала је префињено, елегантно, снажно и препознатљиво, отишао је вечити младић са трубом.
Овако је данас испраћена вест о одласку нашег највећег џез трубача, композитора, аранжера и диригента Душка Гојковића који је преминуо у 92. години.

Бубиша Симић: Био је трубач светског гласа

„Огроман је то губитак, не само за српску и југословенску музику и културу него и светску. Он је био трубач светског гласа и свирао је са најбољим светским музичарима, у најбољим светским оркестрима“, каже за Спутњик џез музичар Војислав Бубиша Симић.
Каријера и стваралаштво Душка Гојковића обухватили су распон од више од седамдесет година.
Од одрастања традиционално васпитаног дечака у време Краљевине Југославије и трауме њеног крвавог распада у Другом светском рату, до одласка на запад, сусрета и сарадње са кремом светске џез сцене, стварајући каријеру коју ниједна битна џез енциклопедија није заобишла.
„Могао је да буде милионер да је пристао да свира нешто друго, али је он свирао чист солистички џез. То треба највише похвалити код њега. Никада није питао колико се плаћа, само где и са ким свира“, каже Симић који се сећа и заједничких концерата у Београду.
Гојковић је 1956. године срео Мајлса Дејвиса, који је дошао на Душков наступ након чега му се придружио и на бини. Мајлс га је позвао да дође у Америку, на цедуљи му је написао своју адресу и приватни број телефона.
Отишао је у Америку 1958, а већ септембра 1961. године примљен на престижни Беркли колеџ.
По завршеним студијама прихватио је позив Мејнарда Фергусона и придружио се његовом Биг Бенду. Потом се придружио Биг Бенду Вудија Хермана, где је постао важан солиста, али га је Херман и охрабрио да почне да аранжира и компонује за бенд.

Хаџиманов: Оставио фантастичан траг

Био је уметник светског реномеа, фантастичан музичар композитор, аранжер, признат и поштован од највећих џез музичара Европе и Америке. Оставио је за собом озбиљан и фантастичан траг“, истиче за Спутњик Васил Хаџиманов.
Каже да му је било задовољство да свира са Гојковићем и учи од њега:
„Он је био господин у сваком смислу те речи са јасним циљем и представом шта жели да одсвира и презентује. Имао је свој стил и свој звук. Када делиш бину са тако великим музичарима, можеш много да добијеш“.
Душко Гојковић је први у свету у савремени џез увео хармонско и ритмичко музичко наслеђе Балкана, што је данас признато као правац „Балкански џез“.
„Тешко је када долазиш са ових простора да потпуно осетиш и разумеш традиционалну џез музику. То је првенствено музика Афроамериканаца па свих осталих, а Душко је био апсолутно једнак са свим највећим џез трубачима, црним и белим, и једноставно ниси могао ни на секунд да помислиш да долази из ових крајева и да покушава нешто да имитира. Био је скроз аутентичан и у томе је његова највећа величина“, сматра Хаџиманов.
Гојковић је свирао у свим битним џез клубовима усвету, престижним светским концертним салама попут Ројал Алберт хола и Карнеги хола, на великим џез фестивалима, па и на главној сцени фестивала „Егзит“.
Последњих 15 година интензивно и са искреним задовољством је сарађивао са Биг Бендом РТС и снимио албум „Latin Haze“.

Биг Бенду РТС био велики узор и пријатељ

„Он је од оснивања оркестра био део њега. Оставио нам је јако велику литературу. Аранжмане које је писао су део нашег репертоара данас. Био нам је велики узор и пријатељ. Многи од нас смо се и приватно дружили са њим, посебно ми трубачи који смо следили његов стил и пут кроз музички живот“, каже руководилац Биг Бенда РТС-а, трубач Марко Ђорђевић.
Ђорђевић истиче да је Гојковић био један од највећих музичара 20. века:
„Велики део нашег музичког сазревања је био са њим. Живео сам седам година у Минхену и имао сам прилику да се виђам са њим свакодневно. Какав је био на сцени и каквог га публика зна, такав је био и приватно. Племенито, харизматично биће и велики џентлмен“.
Иза Гојковића остају стотине албума на којима је учествовао као члан различитих ансамбала и десетине албума које је снимио под својим именом.
Гојковић је 2021. добио награду “Berklee Master of Global Jazz Award” као тек други уметник после Вејна Шортера 2013.
Душко Гојковић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
КУЛТУРА
Преминуо познати џез музичар и композитор Душко Гојковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала